ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΛΙΑ

 

Υπάρχει πετρέλαιο στο Αιγαίο. Καλώστονα με το νέο που μας φέρνει. Και χίλια χρόνια κυκλοφορεί το μαύρο στις θάλασσες μας. Γνωστό κι αυτό. Μύρισαν το πετρέλαιο οι Έλληνες για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ΄90. Εντάξει, οι πασόκοι που τότε ήταν στα πράγματα, είχαν ταλέντο λαγωνικού σ’ άλλα κόλπα. Οι ξένοι είχαν αποφασίσει να βάλουν στο χέρι το ελληνικό πετρέλαιο κι έτσι η κυβέρνηση στην Ελλάδα πήρε χαμπάρι τη δουλειά.

Ο Αμερικάνος πρέσβης στην Αθήνα συναντήθηκε ιδιαιτέρως, όχι δημόσια, με τον τότε υπουργό ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, τον έντιμο Σάκη Πεπονή (1924-2011) κι άρχισε να μιλάει για τον πετρελαϊκό ορίζοντα μέσα στη θάλασσα και ότι υπάρχουν μέχρι τέσσερα επίπεδα. Κάτι τέτοια περίεργα και ασαφή. Δικηγόρος ο μακαρίτης υπουργός, διπλωμάτης ο Αμερικάνος, ο οποίος ως πρέσβης της πλανηταρχίας συμπεριφερόταν υπηρεσιακά λες και οι Έλληνες πολιτικοί ήταν υπάλληλοι των ΗΠΑ.

Από την άλλη, έσκασαν μύτη κάτι διαβασμένοι κι έλεγαν πως μετακινούνται τα τοιχώματα του πετρελαϊκού ορίζοντα με τα τσαλίμια της γης, σεισμούς, κατολισθήσεις, μαγνητικές και βαρυτικές συμπεριφορές με συνέπεια από τα βόρεια του Ιράκ το πολύτιμο υγρό συσσωρεύεται προς Αιγαίο. Και τα πετρέλαια της Τυνησίας και της Λιβύης μετακινούνται προς Ιόνιο και Αδριατική. Άντε να βρεις άκρη, και αν ίσχυε ότι τα πετρέλαια του Αιγαίου υπολογίζονται, τότε, σε 4 δισεκατομμύρια βαρέλια. Και πρόχειρα, μόνο από τους δυο πρώτους ορίζοντες των κοιταγμάτων το νούμερο παίζει σε 700 με 800 δις ντόλαρς.

Τότε ο Πεπονής νταραβεριζόταν με Αλγερία να μεταφέρεται φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Ο πολύς Νάιλς, λοιπόν, του ξηγιέται τότε του Πεπονή ''Καθαρίζετε από κάθε εξωτερικό κίνδυνο με τα πετρέλαια σας, θα κλείσουμε κυπριακό, σκοπιανό, θρακικό, βορειοηειρωτικό, εμείς αναλαμβάνουμε την προστασία σας, αρκεί να συμφωνήσουμε από τώρα για τα πετρέλαια….''.
Ούτε ο Ερντογάν άργησε να ξυπνήσει. Μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι, μάλλον καθυστερημένα, όταν πήρε το πράσινο φως.
Διαβαστε ακομα:

ΕΝΑ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΚΟΚΑΛΟ Η... ΑΠΟΔΕΙΞΗ