Η ΠΕΝΤΑΔΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
 

Από την αρχή κιόλας της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα υποτίθεται αναζητούσε τον ηγέτη που θα τη βγάλει από το αδιέξοδο. Δοκίμασε το 2009 τον λαοπρόβλητο ΓΑΠ, στη συνέχεια τον ειδήμονα Παπαδήμο, ακόμα και τον αντιμνημονιακό, μέχρι την πρωθυπουργοποίηση του Σαμαρά. Ώσπου, παραδόθηκε αμαχητί στον Τσίπρα.

 

Κι όμως ύστερα από τρεις πολιτικές περιφανείς νίκες, ο 96ος από συστάσεως του ελληνικού κράτους πρωθυπουργός αμφισβητήθηκε εντόνως, μόλις ένα χρόνο μετά την ενθρόνιση του. Ήταν κι αυτός, ο επιμένων χωρίς γραβάτα αναλώσιμος. Και τι θα κατάφερνε ο 97ος σωτήρας; Μήπως, τελικά δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά συνταγής;

Η απόκτηση κατάλληλης ηγεσίας αποτελούσε ανέκαθεν μία σταθερή επιδίωξη των Ελλήνων στους δυο αιώνες του ελεύθερου βίου τους. Σπάνια όμως τα κατάφεραν. Αλλά κι όταν το πέτυχαν, ελάχιστες φορές αισθάνθηκαν δικαιωμένοι. Παράδειγμα, ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας Ιωάννης Καποδίστριας, που παρά το σπουδαίο έργο του, εξοντώθηκε πρόωρα από ελληνικά χέρια. Δολοφονήθηκε το 1831, σα σήμερα 27 Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, η βασιλεία του Όθωνα που επιβλήθηκε έξωθεν διήρκεσε περίπου 30 χρόνια, αλλά δεν ρίζωσε στη συνείδηση του λαού ούτε αποτέλεσε το πρότυπο ηγεσίας που θα οδηγούσε στην εθνική ολοκλήρωση.

Βασικά, πέντε είναι οι ηγέτες που συγκέντρωσαν τα χαρακτηριστικά του επιτυχημένου κυβερνήτη, σύμφωνα με τα ελληνικά στάνταρντ. Ιωάννης Καποδίστριας, Χαρίλαος Τρικούπης, Ελευθέριος Βενιζέλος,και οι (φώτο) Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτούς και ίσως και μερικούς άλλους έχει στο μυαλό του ο Έλληνας όταν μιλάει για έλλειμμα ηγεσίας.

Τίθεται, όμως, το ερώτημα τι θα μπορούσαν να πετύχουν απέναντι σε μία τρόικα π.χ. ένας Βενιζέλος, ένας Καραμανλής ή ένας Παπανδρέου; Πολλοί πιστεύουν ότι κάποιος απ' αυτούς τους ''μεγάλους'' θα έσκιζε το μνημόνιο και θα έδιωχνε το ΔΝΤ. Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα προχωρούσε ολοταχώς σ' ένα τέταρτο μνημόνιο. 

Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ... ΤΑΛΚ