ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΝΤΕΡΜΠΥ ΤΟ ΑΕΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

 

Ο Σπάθας θα παίξει σπαθί. Αυτό λέει ο αποδυτηριάκιας. Ότι αυτή η διαιτητάρα, ο Ηλίας Σπάθας, θα σφυρίξει στα ίσα, το ντέρμπυ ΑΕΚ και Παναθηναϊκός. Βεβαίως και είναι ντέρμπυ, άσχετο εάν και οι δύο αυτές ομάδες βρίσκονται στο χειρώτερο, στο πιο ζοφερό φεγγάρι της ιστορίας τους. Σήμερα, δηλαδή, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ είναι δύο ομαδίτσες, αγωνιστικά. Κάτι σα μικρομεσσαίες ομαδίτσες. Στο ποδόσφαιρο, όμως, δεν παίζουν μονάχα οι ποδοσφαιριστές, ακόμα ακόμα ούτε και ομάδες, αλλά τα... ονόματά τους. Και το όνομα, ΑΕΚ είναι αυτό, Παναθηναϊκός, για την Ελλάδα είναι μεγάλα, τα μεγαλύτερα.

Με βάση, λοιπόν, τη βαθμολογία κανονικά το ματς δεν θα έπρεπε να παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το όνομα, όμως, των δύο αντιπάλων τραβάει την προσοχή... Όπως το όνομα του αντιπάλου, Παναθηναϊκός είναι αυτό, ΑΕΚ, “φτιάχνει” τον ποδοσφαιριστή. Επιτόπου στα αποδυτήρια, στήνεται μία άλλη ατμόσφαιρα... Σου λένε, παίζουμε σήμερα με τον Παναθηναϊκό, όχι με τον Πλατανιά, άλλο ότι ο Παναθηναϊκός δεν διαφέρει αγωνιστικά από τον νεοφώτιστο Πλατανιά. Σήμερα, παίζουμε με την ΑΕΚ, όχι τον Λεβαδειακό, άλλο ότι ΑΕΚ και Λεβαδειακός βράζουν στη ίδια χύτρα.

Και λέμε ότι ο Σπάθας, θα'ναι σπαθής. Σίγουρα; Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Μπάλλα είναι αυτή. Η απόδοση του διαιτητή δεν εξαρτάται μονάχα από την κλάση του, ούτε και από τη βούλησή του να μοιράσει στη μέση τα σπόρια. Μπορεί το μάτς να στραβώσει. Ανά πάσα στιγμή. Εκεί που δεν το περιμένεις. Ένα κωλόπαιδο, ένας από τους εικοσιδύο, να σου ανακατέψει το παιχνίδι. Να σου κάτσει μία μπερδεμένη φάση. Πολλά είναι. Δεν είμαι υπερβολικός, αν σου πω ότι υπάρχουν χίλιοι λόγοι, μετρημένοι χίλιοι, που μπορούν να στοιχίσουν στο κοράκι και να χάσει τον έλεγχο.

...Και άντε μετά να πεις ότι ο σφυρικτράκιας δεν είχε πρόθεση. Δεν ήταν στημένος. Για μπες  στην θέση του. Λέω για τον διαιτητή. Για φαντάσου τον εαυτό σου, εσύ που έχεις γεμίσει το όπλο σου και είσαι έτοιμος να πυροβολήσεις τον πιανίστα, εννοώ τον ρέφερυ, στο παραμικρό ανάποδο φάουλ, να είσαι στη θέση του, στην κόλαση ενός ντέρμπυ.

Αυτό θέλω να πω. Ότι ο διαιτητής, μπορεί να “παρεξηγηθεί”, ακόμα κι αν δεν βγει στην σέντρα ματιασμένος. Και γιατί να μην του τη δώσει του διαιτητή, όταν εισπράττει την αδικία της εξέδρας, κι αυτός σαν άνθρωπος να αντιδράσει “εκδικητικά”;