DO YOU KNOW ΑΠΟ ΧΑΡΑΚΙΡΙ, ΦΙΛΟΤΙΜΕ;

Μην θίξεις στον Έλληνα το φιλότιμο του. “Παρεξηγημένη” η λέξη Φιλότιμο. Ετυμολογικά δεν αποδίδει την έννοιά της. Τι θα πει Φιλότιμος; Είναι ο φίλος της τιμής. Εκείνος που δίνει τεράστια σημασία στην τιμή του. Σε θέμα προσωπικό τιμής είναι ευαίσθητος. Ασυμβίβαστος.

ΛΕΣΒΙΑ ''ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΚΕ'', ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ… ΑΝΔΡΑ

Πριν από ένα αιώνα γυναίκα, μάλιστα νέγρα, τραγουδίστρια και πολύ καλή πιανίστρια, είχε τα κότσια και να δηλώνει με ανδρικό ντύσιμο τη λεσβιακή της ταυτότητα και από την πίστα να... φλερτάρει γυναίκες.
 

Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Μία προσεκτική ματιά στη φωτογραφία. Μία γυναίκα στην πρώτη γραμμή της μάχης, καθισμένη επάνω σε πρόχειρο στήριγμα, κουκουλωμένη στο κεφάλι μέσα στην παγωνιά φτιάχνει ένα σχέδιο με κάρβουνο. Και από πίσω της είναι Έλληνας φουστανελλοφόρος αξιωματικός. Το φόντο ένας στρατώνας πριν ή μετά από πολεμικό επεισόδιο.

ΤΟ ΜΕΓΑ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τα λόγια είναι φτωχά, και κυρίως έχουν πολυμεταχειριστεί. Πως, λοιπόν, και με ποιες λέξεις να μιλήσει κάποιος για το σπουδαιότερο όπλο του πνευματικού ανθρώπου, τη γλώσσα. Δεν αναφέρομαι στο κομμάτι κρέατος στο στόμα, ανάμεσα στα δόντια.
 

ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΜΕΙΝΕ ΗΘΟΠΟΙΟΣ

Πριν από χρόνια πολλά διάβασα μία συνέντευξη του Δημήτρη Χορν και από τότε μου «έμεινε» μια κουβέντα του. Είναι από εκείνες τις κουβέντες που τις πιάνεις σφικτά με τη ψυχή σου και τη σκέψη σου και τις κουβαλάς σ’ όλη σου τη ζωή. Γιατί; Σε φωτίζουν, σου ξεκλειδώνουν αλήθειες ζωής.

Ενας Ελληνας στο Covent Garden

Ο Στέφανος Δημουλάς γεννημένος στον Βόλο Μαγνησίας, πρώην υπότροφος της Βασιλικής Ακαδημίας Μπαλέτου της Σκωτίας με σπουδές στο Modern Ballet, έχει χορέψει για τα Εθνικά Μπαλέτα της Κορέας και της Σκωτίας, το Royal College of Music, το National Geographic των Ηνωμένων Πολιτειών και το BBC 1 (δείτε πιο κάτω το video).

ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΕ ΣΤΥΓΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Μα, είναι δυνατόν, αναρωτιούνται κάποιοι πωλητές της ψευτοδιανόησης, και της μαϊμού πολιτικής να εδιαφέρεται, να συγκινείται με τη μουσική ένας χρυσαυγίτης; Ένας νοσταλγός του Χίτλερ. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κύριος Παναγιώτης Ηλιόπουλος ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική. Τους κάθεται περίεργο.

ΕΝΑΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝ… ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ

Το βιβλίο γράφτηκε στα χρόνια του πρώτου βασιλιά της Ελλάδος, του Όθωνα. Από έναν 26χρονο Γάλλο, που τον καιρό εκείνο βρισκόταν στην Αθήνα κι εργαζόταν στη Γαλλική Σχολή. Με γαϊδουράκι είχε επισκεφτεί πολλά μέρη της πατρίδας μας κι όταν επέστρεψε στην Γαλλία εκδόθηκε το βιβλίο «Η Ελλάδα του Όθωνα», το 1854.

ΒΑΡΙΔΙ Η… ΚΡΑΤΙΚΗ «ΤΙΜΗΤΙΚΗ» ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Δεν το έχω ξαναδιαβάσει. Δεν το έχω ξανακούσει. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ουδείς άλλος το είπε έτσι όπως ο ιστορικός και φιλόλογος Σωτήρης Καργάκος που πέθανε χθες. Στο βιογραφικό του, στην προσωπική του ιστοσελίδα, αναφέρεται, άρα το είπε ο ίδιος:

ΣΠΕΣΙΑΛ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ξύπνησα χθες το πρωί και τι βλέπω, δικέ μου. Μετά τα ευλογημένα χιόνια και τις ευλογήμμενες βροχές, ένα ακόμα πανάκριβο δώρο. Σηκώθηκα από το κρεβάτι και τι, λες, ένοιωσα πριν ακόμα βγω έξω από το δωμάτιο μου;