ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΖΗΤΙΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ…

Τουρκοφάγος με τ’ όνομα. Όχι απλά Νικήτας, αλλά Νικηταράς, παικταράς όπως θα λέγαμε σήμερα. Και αξίζει σήμερα να θυμηθούμε αυτόν τον παλλήκαρο…, ίσως δώσουμε έτσι κάποιες εξηγησούλες για όσα συμβαίνουν στις μέρες μας…

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Γυναικάρα με τα όλα της. Δεν της λείπει τίποτα. Λεφτά; Όσα θέλει, και με το παραπάνω.Φήμη; Ηθοποιός χολυγουντιανή σε πλήρη δράση και βραβευμένη. Ομορφιά; Μέσα στις δέκα πρώτες της γης. Ελκυστική; Να την πιεις στο ποτήρι ακόμα και σήμερα που πενηνταρίζει. Να την τρως και να μη χορταίνεις. Είπαμε. Τα έχει όλα. Η κορμάρα. Κι όμως...
 

ΤΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΟΕΜΤΖΗ

«Ονομάζομαι Νικόλαος Κοεμτζής ή Κουγιουμτζής. Γεννήθηκα στο Αιγίνιο Κατερίνης στις 17 Ιανουαρίου, μετά τα μεσάνυχτα. Οι γονείς μου είναι Βουλγαροπρόσφυγες. Αγρότες. Γράμματα δεν μπόρεσα να μάθω, δεν με αφήσανε οι καταστάσεις της κατοχής και ο εμφύλιος πόλεμος. Ο κυριότερος παράγοντας για την αμάθειά μου ήτανε η φτώχεια, γιατί από μικρός έπεσα στα δύσκολα διάβατα μονοπάτια και τα διαμερίσματά της. Πολλά υπέφερα μέχρι που έφτασα στη θέση αυτή...».

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΒΗΤΑ ΕΘΝΙΚΗ

Μπουκάρισαν μέσα στο σπίτι σου και αποπάτησαν. Αυτό έγινε με την πετρελαιοκηλίδα. Έκαναν τα ψιλά και τα χοντρά τους, όχι στην τουαλέτα, ούτε στην αυλή του σπιτιού σου, αλλά στο σαλόνι σου. Στην τραπεζαρία σου, στην κουζίνα σου. Και εσύ, το θύμα, τι κάνεις; Τίποτα!
 

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!

Φθινόπωρο. Λέξη ελληνικΉ, άρα μιλάει μόνη της. Τι άλλο περισσότερο να σου πει. Σύνθετη λέξη, από το ουσιαστικό Οπώρα, που σημαίνει φρούτο και το ρήμα Φθίνω, δηλαδή χάνομαι, χαλιέμαι, φθείρομαι, αλλοτριώνομαι, έχω πάρει την κατηφόρα.

DANCE ME TO THE END OF LOVE

''Μα, ποιός είναι αυτός ο Leonard Cohen...'' αναρωτήθηκα μέσα στο δισκάδικο, πιτσιρικάς, όταν δεν υπήρχαν ακόμα τα σιντί. Είδα μία στίβα διαφορετικά άλμπουμ, όλα με ορχηστρική μουσική, τα περισσότερα διασκευές και ενορχηστρώσεις δικές του. Αυτή ήταν η πρώτη μου ''επαφή'' με τον απόλυτο καλλιτέχνη. Που δεν πέθανε το Νοέμβριο του 2016, διότι οι μελωδίες ειδικά από κάποια τραγούδια του ζούνε στους ανέμους, εκείνους από έρχονται από τα βουνά και τα πελάγη.

Η πανδαισια του El Convento del Arte

Το λες και Μοναστήρι της τέχνης, αν δουλέψει η μετάφραση, το El Convento del Arte. Και για να είμαστε ακριβείς, γυναικεία Μονή είναι το Convento, το οποίο συγκεκριμένο del Arte μόνο για νηστείες και κύριε ελέησον δεν μας προσκαλεί. Πρόκειται για ένα ''εκκλησιαστήριο'' ψυχαγωγίας σε κατάλληλο χώρο και υπέροχο φαγητό, καθαρά ποτά και λογικές τιμές. Όσες φορές πήγα τα τελευταία χρόνια το ευχαριστήθηκα. Αισθάνθηκα πολιτισμένος άνθρωπος και γιατί έκανα μια ολοκληρωμένη έξοδο.

Οι 4 ντιβες της δεκαετιας του ΄60

Η δεκαετία του ’60 θεωρείται από πολλούς εκείνη που άλλαξε τα πάντα στη μουσική της πατρίδας μας. Πέρα από τους λαϊκούς, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και στη συνέχεια ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Διονύσης Σαββόπουλος άνοιξαν νέους δρόμους στο τραγούδι με τις δημιουργίες τους.

ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ

Μας πιάνανε κορόιδα πιτσιρικάδες στο σχολείο. Όπως το λέω και δεν το παίρνω πίσω. Σχεδόν ως ήρωες, σπουδαίους και πρωτοπόρους παρουσίαζαν σ' εμάς, παιδάκια με κοντό παντελόνι, κάτι αδίστακτα άτομα, που για την προσωπική τους κονόμα, αλλά και γιατί ήταν λούστροι αξιοπρεπείς, δηλαδή υπηρέτες του βασιληά, ξεκινούσαν με παπόρια της εποχής τους να ανακαλύψουν τόπους νέους και άγνωστους.