Δειτε πως γκρεμισαν τα νεοκλασικα κτιρια

Μοναδική πηγή γνώσης είναι το ιστορικό ντοκιμαντέρ για τα νεοκλασικά κτήρια της πρωτεύουσας, με κείμενα του Γιάννη Τσαρούχη και εικόνες του Σπύρου Βασιλείου. Η μικρού μήκους ταινίας, διάρκειας 20 λεπτών, γυρίστηκε το 1980 σε παραγωγή, σενάριο, διεύθυνση φωτογραφίας και σκηνοθεσία Νίκου Γραμματικόπουλου.

ΕΚΑΝΑΝ ΣΕΞ, ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Είδα ανθρώπους περίεργους, χωρίς θρησκεία και νόμους, χωρίς ιδιοκτησία και εμπόριο, ούτε και χρήμα. Είδα λαούς να πολεμάνε συνεχώς μεταξύ τους και να τρώνε τους αιχμαλώτους. Γυμνοί κυκλοφορούσαν, άνδρες και γυναίκες, και δεν ντρεπόντουσαν καθόλου. Όταν οι αντίπαλοι τα έβρισκαν, όταν σταματούσαν να σκοτώνονται, η μόνη τους απασχόληση ήταν η αχαλίνωτη σεξουαλική δραστηριότητα, αδιαφορώντας για τις σχέσεις συγγένειας. Γαμιόντουσαν σα σκύλοι...
 

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Στα χρόνια μου διαβάζαμε. Σήμερα ο πιτσιρικάς δεν διαβάζει. Θέμα εποχής, όχι επιλογής. Δεν αποφασίζεις εσύ πως κυκλοφορείς, απλά ακολουθείς ό, τι παίζει γύρω σου. Σήμερα, λοιπόν, τα ηλεκτρονικά μαραφέτια του έφηβου τον έχουν πιάσει κορόιδο.

ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΗΣ

Συχαμένη φάτσα. Σκέτο φρικιό. Ικανός για όλα, άτομο που δεν ανήκει σε πατρίδα, ιδεολογία, σε καμία τέχνη, σε κανένα πολιτισμό. Σίγουρα ούτε στον ίδιον του τον εαυτό. Όταν πεθάνω, είπε, πίσω μου δεν θέλω να μείνει τίποτα. Ούτε ίχνος. Τελικά, τα κατάφερε να συζητιέται και 30 χρόνια μετά το θάνατό του ο Πάπας της ποπ αρτ, όπως όλοι συμφωνούν.
 

Τι συμβαινει με το La La Land;

Γιατί όλος αυτός ο πανικός με το La La Land; Γιατί είναι υποψήφιο για 14 Oscar; Είναι τόσο αριστούργημα πια; Είμαστε τώρα να βλέπουμε χαζοχαρούμενα μιούζικαλ όπου όλα είναι χρωματιστά και γυαλισμένα; Η ταινία στοίχισε 30 εκατομμύρια δολάρια, και μέχρι στιγμής έχει εισπράξει 280 εκατομμύρια.

Αντιρρησιας συνειδησης

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία Hacksaw Ridge είναι καθηλωτική. Τόσο για τους καλοδουλεμένους χαρακτήρες, όσο για τις εντυπωσιακά αληθινές σκηνές μάχης. Κι’ όταν σας λέω αληθινές σκηνές μάχης, εννοώ ότι ήταν τόσο ωμά αληθινές που μερικές φορές απέστρεφα το βλέμμα μου.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΘΩΡΙΑΣΕΙ

Ροκ σταρ. Για τους ειδικούς ίσως ο τελευταίος μεγάλος ροκ σταρ ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των Nirvana, ο Κερτ Κομπαίην που με μια καραμπίνα αυτοκτόνησε στα 27 του χρόνια, στις 5 Απριλίου το 1994, επειδή δεν τον κρατούσε άλλο η ζωή.

ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ...

Αν δεχθείς ότι η ζωή ενός ανθρώπου έχει αξία, επειδή κάτι έχει να σου πει, βέβαια επειδή εσύ είσαι ικανός να εισπράξεις απ' αυτόν, τότε θα συμφωνήσεις μαζί μου στη θεωρία μου για τον ''αόρατο τοίχο''. Μια κουβέντα, μια ενέργεια κάποιου αξιόλογου, αξιοπρόσεκτου ατόμου μοιάζει με τούβλο άυλο, άπιαστο στο χέρι βέβαια, που τοποθετείται κι αυτό στον αόρατο τοίχο που έχουν ''κτίσει'' με τις σκέψεις τους στοχαστές και φιλόσοφοι, όλους όσους συναντάς στην πίσω πλευρά της σελήνης.