Ο ΑΚΟΛΑΣΤΟΣ ΛΟΡΔΟΣ

Ο λόρδος Βύρων ήταν αδελφή; Γνωστό, πασίγνωστο ότι ο μέγας φιλέλλην το γυάλιζε το πόμολο που και που. Γιατί, όμως, κάποιοι αρχιμαλάκες φαγώνονται αν τον έπαιρνε, αν ήταν ομοσέξουαλ, μπαϋσέξουαλ ο Μέγας Αλέξανδρος; Μέγας είναι και ο Βύρων, αυτή η συναρπαστική προσωπικότητα με τη σούπερ περιπετειώδη ζωή.

ΣΤΑΘΗΚΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Είπε ότι η επιφανειακή φιλοσοφία στρέφει τον ανθρώπινο νου στην αθεία, ενώ η σε βάθος φιλοσοφία τον οδηγεί στη θρησκεία. Και ρωτάω εγώ ο μη φιλόσοφος, έστω ο επιφανειακός φιλόσοφος, σε ποια θρησκεία οδηγείται ο ανθρώπινος νους μετά από βαθειά και βαρειά φιλοσοφική σκέψη; Επειδή δεν υπάρχει μονάχα μια θρησκεία, αν δεν κάνω λάθος. Και πώς είναι δυνατόν τα πιο φωτισμένα μυαλά που γνώρισε η γη να έζησαν σε καιρούς που οι θρησκείες τους έχουν πεθάνει σήμερα!
 

Η ΤΕΡΕΖΑ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ

Τη στιγμή που την πρωταντίκρυσε ο ποιητής ένα φως αλλοιώτικο γέμισε τη ψυχή του και οδήγησε το νου του σε μια προσωπική αποκάλυψη. Η ζωή που μας χαρίζει η φύση αξίζει επειδή έχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε τη μεγαλύτερη, την ύψιστη αλήθεια του σύμπαντος. Κι αυτή είναι η ομορφιά.

ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ

Πριν από 230 χρόνια, σα σήμερα 22 Ιανουαρίου, συγκεκριμένα το 1788, γεννήθηκε ο 6ος Baron Byron, ο Βρετανός πολύ μεγάλος ποιητής που συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα. Ο «Λόρδος Βύρων», όπως μάθαμε από το σχολείο να τον λέμε.
 

ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΠΕΟΣ ΤΟΥ ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

Με ιερατική γενειάδα και μ’ ένα μυστηριώδες βλέμμα, όπως απαιτούσε ο ρόλος του, ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ένας ακόμα κινηματογραφικός Ρασπούτιν σε ταινία, το σενάριο της οποίας πρώτα ενέκρινε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε πει για τον δαιμόνιο μυστικιστή:

ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΤΣΑΡΙΝΑ ΔΕΝ ΠΗΔΗΞΕ

Υπάρχουν άτομα που δεν είναι απλά ξεχωριστά, ασυνήθιστα, αλλά έχεις να κάνεις με αληθινά τέρατα. Με πλάσματα έξω από τα ανθρώπινα μέτρα. Τέτοια γεννήματα της φύσης που λίγο διαφέρουν από φανταστικά εξωγήινα κατασκευάσματα, κόμικ φρίκης.

ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΣΚΑΣΟΥΝ ΜΥΤΗ ΟΙ ΜΠΟΥΚ

Είχα θείο ηλεκτρολόγο, με τον οποίον πιτσιρικάς, από μωρό πιο συγκεκριμένα, κρατούσα μεγάλη επαφή. Μην πούμε λεπτομέρειες προσωπικές, οικογενειακές. Έτσι πολύ ενωρίς στη ζωή μου έμαθα τη λέξη “αμπέρ”. Πρώτα άκουσα να μιλάνε για “αμπέρ” και μετά για ρίχτερ και μποφώρ.

ΣΕ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ

Federico Fellini. Ένας μέγιστος του σινεμά. Και πολύ προχωρημένος από την εποχή του. Κατά γενική αναγνώριση μια σχολή μόνος του. Αν με ρωτήσεις να πω μονάχα μια λέξη για τον F.F., αυτή είναι «καλλιτέχνης». Δεν κατέβηκε στον κόσμο, άμα γουστάρετε πλησιάστε εσείς. Αυτός είναι ο καλλιτέχνης. Ο διαχρονικός.

Ο ΤΑΡΖΑΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ

Αγαπημένος ήρωας ο Ταρζάν και δουλειά των ειδικών να μας πουν γιατί συγκινούσε τα παιδιά όλου του κόσμου. Τι είναι εκείνο που “μιλούσε” στη ψυχή της πιτσιρικαρίας από τον μυθιστορηματικό ήρωα που μεγάλωσε, που έζησε στην άγρια φύση, στη ζούγκλα ανάμεσα σε θηρία.