ΜΕ ΜΕΣΙ ΘΥΜΗΣΗ ΓΚΕΡΝΤ ΜΥΛΕΡ

ΠΗΓΗ: Intime
 

Δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο που να προβλέψει τι πρόκειται να συμβεί σ’ ένα ποδοσφαιρικό ματς. Πώς θα εξελιχθεί το παιχνίδι, αν θα μπουν γκολ και πόσα και πότε το τόπι θα ξαπλώσει στο πλεκτό, στην αρχή του αγώνος, στο τέλος του ημιχρόνου, ποιος, ποιοι θα είναι οι σκόρερ, ποιο θα είναι το σκορ, αν υπάρξουν γκολ. Σ’ αυτή τη βασιλεία του άγνωστου κατ’ αρχήν οφείλεται ο μαγνητισμός του ποδοσφαίρου.

Έκανα, για μια φορά ακόμα, αυτές τις σκέψεις, αυτές τις ίδιες σκέψεις, όσο παρακολουθούσα στο γυαλί το Πάρι Σαιν Ζερμαίν-Μπαρτσελώνα. Και όταν αυτός ο σατανάς ο Μέσι έκανε το 0-1, τι σκέφθηκα;

Είμαι ένας από τους χίλιους κυνηγούς πρώτης γραμμής στον κόσμο. Ένας σεντερ-φορ, ακραίος επιθετικός, περιφερειακός. Ένας άνθρωπος της δουλειάς που κυνηγάω το γκολ στο γήπεδο. Ρωτάω. Τι σκέφθηκαν αυτοί οι χίλιοι «συνάδελφοι» του Αργεντίνου υπερπαίκτη; Ότι κάνουν την ίδια δουλειά; Ότι, δηλαδή, θα μπορούσαν όπως ο Μέσι να ενεργήσουν στη φάση που αυτός έκανε το γκολ;

Δεν τον έβλεπε τον αντίπαλο τερματοφύλακα ο Χάρυ Πότερ της μπάλλας. Δεν χρειαζόταν να χάσει δευτερόλεπτο, δέκατα του δευτερολέπτου, ούτε μια ματιά να ρίξει στον τερματοφύλακα. Σε κίνηση ήταν όταν δέχθηκε τη μπάλλα και πριν απλώσει το πόδι του γνώριζε με πόση δύναμη και πως θα σουτάρει. Και το πέτυχε το γκολ από θέση όχι ευνοϊκή, πολύ πλάγια.

Ήταν «τυχερός» ο Μέσι στο γκολ; Παρακαλώ, όχι τέτοια σε εμένα. Ο Γκερντ Μύλερ έμενε μόνος του στο γήπεδο κι όταν τέλειωνε η προπόνηση της Μπαγερν και για ώρες σούταρε από κάθε σημείο, από κάθε απόσταση στο τέρμα έχοντας τα οπίσθια του στα δοκάρια. Χιλιάδες ώρες ξόδευε ο παίκτης με τα πόδια λουκάνικα σ’ αυτήν την ατομική για πάρτη του προπόνηση.

Τη δεκαετία του ’70, η Μπάγερν δίνει φιλικό στο Καραϊσκάκη με Ολυμπιακό. Φοβερά πράγματα. Κάπταιν της βαυαρικής ομάδας ο Γκερντ Μύλερ. Τον κουσουμάριζα στα αποδυτήρια, με γενειάδα πλούσια, πριν βγει στο γήπεδο. Ήταν ήρεμος, αυτοσυγκεντρωτικός, χωρίς περιττές κινήσεις.

Ο Μύλερ, ο μέγας σκόρερ, ο ασυναγώνιστος γκολτζής στο φιλικό με τον Ολυμπιακό δεν φορούσε αέρα πατέρα το περιβραχιόνιο της Μπάγερν. Έπαιξε επιτελικός μέσος! Οργανωτής του παιχνιδιού. Ρεσιτάλ σα συντονιστής και πασαδόρος. Άμα ξέρεις μπάλλα… Δεν ρωτάνε αν ήταν «τυχαίο» το γκολ του Μέσι.