Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΑΓΚΙΑ

ΠΗΓΗ: Intime
 

Έχω ζήσει φρικτές σκηνές τυφλού φανατισμού στα γήπεδα της ελληνικής επαρχίας, σαν αθλητικός συντάκτης, σε παιχνίδια Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ. Μιλάμε και για πολύ ξευτύλα του Έλληνα ποδοσφαιρικού οπαδού.
 
Δούλευα στην Απογευματινή, που επί εποχής Αλέξανδρου Φιλιππόπουλου, το πρώτο πιστόλι στον ελληνικό τύπο, γίνεται η πρώτη εφημερίδα που καθιέρωσε μία ολόκληρη σελίδα αθλητικά κάθε ημέρα, τετρασέλιδο κάθε Δευτέρα και καθημερινά κτυπήματα στην πρώτη σελίδα από την ποδοσφαιρική επικαιρότητα.
 
Η Απογευματινή, ακόμα, έστελνε τους αθλητικούς συντάκτες της σ’ όλα τα παιχνίδια εκτός έδρας, στην περιφέρεια, της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.
 
Μιλάμε για δεκαετία ’70, στα τελειώματα της δικτατορίας, όπου κάνουν πρωταθλητισμό δύο μόνον εφημερίδες, τα Νέα και η Απογευματινή. Κάθε ημέρα παίζουν με διαφορά στήθους στις 160-170.000 φύλλα, μονάχα σε Αθήνα-Πειραιά. Αρκετές εφημερίδες έχουν κλείσει από τη χούντα εκτός από την κυρία Ελένη Βλάχου που έκανε το απίστευτο. Αρνούμενη να εκδίδει τις εφημερίδες της υπό καθεστώς λογοκρισίας έκλεισε τις σούπερ επιτυχημένες Καθημερινή και Μεσημβρινή.
 
Διευθυντής στο αθλητικό τμήμα της Απογευματινής ο Χάρης Λυμπερόπουλος, που δεν υπήρξε ποδοσφαιριστής, όμως είναι ο μοναδικός Έλληνας που με τη φανέλλα του Πανιωνίου έβαλε τρία γκολ στο Καραϊσκάκη, στον Ολυμπιακό του Μουράτη. Αρχισυντάκτης ο πρωτομάστορας, μαιτρ στη σελιδοποίηση Ανδρέας Μπόμης.
 
Λέγαμε για την κτηνωδία της επαρχίας που στο γήπεδο έβγαζε τα εσώψυχα της ειδικά όταν η τοπική ομάδα υποδεχόταν Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, τους δύο κοτζαμπάσηδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τις δύο ομάδες με τις βαρύτερες αμαρτίες στο ποινικό τους μητρώο.
 
Τι ήταν αυτό που διέπραξε ο Αλαφούζος σε βάρος του ΠΑΣ Γιάννινα; Είναι η γκέλα της αιωνιότητας. Ο άνθρωπος, αγνός, παρθένος, ξεκίνησε μία επιχείρηση στην ΟΥΕΦΑ υπέρ του Παναθηναϊκού, όμως δεν υπάρχει κάποιος δίπλα του, στον Παναθηναϊκό να του βάλει ένα χαλινάρι;
 
Παίρνει αυτό που θέλει τελικά από την ΕΠΟ o Παναθηναϊκός, την αδειοδότηση, όμως στον Αλαφούζο δεν είναι αρκετή η παράνομη, η χαριστική απόφαση. Θέλει να ακυρωθεί η αδειοδότηση στον ΠΑΣ και να ευνοηθεί ακόμα πιο σκανδαλωδώς ο Παναθηναϊκός. Αποτέλεσμα;
 
Πάρτον κάτω τον ΠΑΣ! Τέτοιον άθλον είχε καταφέρει πριν μισό αιώνα η μαγκιά του Ολυμπιακού, όταν «έκλεψε» τον Κούδα από τον ΠΑΟΚ. Για 20 χρόνια ο θρύλος έχανε από το αεροδρόμιο κάθε φορά που ήταν να παίξει στην Τούμπα.
 
Την αιώνια έχθρα, όχι απλά αντιπαλότητα, εξασφάλισε από τα Γιάννενα ο Παναθηναϊκός με τη μαγκιά του Αλαφούζου.