ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ΟΣΟ Η ΜΠΑΛΛΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ

 

Ο Πετρ Τσεχ είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο. Το είπε για τον Τσέχο γκολκηπερ της Τσέλσυ ο προπονητής της Πορτογαλίας Ζοζέ Μουρίνιο. Το ίδιο θα έλεγε ο κώουτς κι αν θεωρούσε τον Τσέχο σαν τον δεύτερο καλύτερο του κόσμου. Πέρα απ’αυτό.

Άλλο αξίζει να πει κανείς για τον Πέτρο της Τσέλσυ που συμπλήρωσε 300 παιχνίδια στο λονδρέζικο κλαμπ. Είναι ένας ακόμα τύπος τερματοφύλακα στους χιλιάδες άλλους. Τι θα πει καλύτερος στον κόσμο, στην Ευρώπη, στην πρέμιερ ληγκ; Αμάν, πια μ’ αυτές τις συγκρίσεις.

Ο καλύτερος γκολτζής, ο καλύτερος τραγουδιστής, σεφ, ο καλύτερος οδηγός στη φόρμουλα ένα κλπ. κλπ. Μιλάμε για ανθρώπους. Γιατί να συγκρίνουμε κι όχι να μελετούμε περιπτώσεις.

Στο ποδόσφαιρο έχουν γεννηθεί σπουδαίοι τερματοφύλακες. Κι όλοι, ναι, όλοι τους είναι διαφορετικοί. Ο καθένας έχει τη δική του μοναδικότητα. Δεν θα πεις ότι π.χ. ο Γκόρντον Μπανκς δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο ο Λεβ Γιάσιν, ότι ο Μπουφόν είναι ανώτερος του Τσεχ. Όχι.

Το ωραίο είναι να πλησιάσεις τη μοναδικότητα, την προσωπικότητα του Τσεχ. Ακραία σοβαρή φιγούρα, ψυχρή, ωμή. Επιβλητικός, σκεπτόμενος, με τσιπάκι στο κεφάλι που παίρνει γρήγορες στροφές όσο η μπάλλα τον πλησιάζει.

Και τι έγινε αν τον «αξιολογήσεις» σαν τον καλύτερο, τον 4ο καλύτερο σήμερα, τον 14ο όλων των εποχών;