ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

 

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, οι δυο μεγάλοι. Το παραμύθι. Αυτή ήταν μια από τις πρώτες μεγάλες αλήθειες που έβγαλε ο αποδυτηριάκιας. Δεν υπάρχουν μεγάλοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως δεν υπάρχουν μεγάλα κόμματα. Μιλάει ο αποδυτηριάκιας. Της λαμογιάς είναι όλοι. Της αρπακτής. Πώς θα αρπάξουν. Όχι πώς θα κτίσουν. Πώς θα δημιουργήσουν. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα.

Αν ήταν μεγάλοι οι πιο «μεγάλοι» του ποδοσφαίρου μας, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, θα σου πω πώς θα ξηγιόντουσαν . Μια ωραία ημέρα θα έλεγε ο ένας στον άλλον.

- Μεγάλε, για come here, να τα βάλουμε κάτω, διότι εμείς είμαστε οι μεγάλοι και δεν θα δείξουμε ποτέ τη μεγαλοσύνη μας, την αρχοντιά μας, το κυριλίκι μας, την κλάση μας, αν αφήνουμε τα πράγματα έτσι όπως είναι.

Και, συνεχίζω το πρόγραμμά μου, αν πράγματι ήταν μεγάλοι οι «μεγάλοι»,  τότε ο άλλος θα του απαντούσε:

- Μεγάλε, έχεις δίκαιο. Μια ζωή θα είμαστε λεχρίτες, θα το παίζουμε μεγάλοι διότι έχουμε τον περισσότερο κόσμο, αλλά έτσι πατσαβούρα που είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, θέλουμε, δεν θέλουμε θα κολλήσουμε κι εμείς από πατσαβουρισμό.

Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι δυο μεγάλοι, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός; Εγώ θα σου πω. Ποιος άλλος.

Όχι να δώσουν τα χέρια, να είναι τίμιοι. Να παίζουν στα ίσα το πρωτάθλημα. Να μην κάνουν αλητείες ο ένας πίσω από την πλάτη του αλλουνού. Όχι, ρε. Αυτά τα τίμια πράγματα είναι για τους τίμιους, όχι για τους μεγάλους.

Σαν οι πιο ισχυροί, λοιπόν, οι Ολυμπιακοί, Παναθηναϊκοί καλούν σε πάρτυ με ούζα τους άλλους τρεις ομάδες της κορυφής. ΑΕΚ, δηλαδή, ΠΑΟΚ και Άρης. Αυτή είναι η ιεραρχία. Και λέει ο Παναθηναϊκός, σαν αρχαιότερος.

- Κορίτσια, είναι αντιληπτό ότι αν δεν κάνουμε πρωτάθλημα δεν υπάρχουμε στον χάρτη. Δεν λέει τίποτα εάν ο καθένας μας στο καβούκι του κυττάει την πάρτη του κι όχι να βάλουμε ένα χέρι να φτιάξουμε το πρωτάθλημα.

Σωστό, συμφωνούν οι άλλοι τρεις. Ο Ολυμπιακός, που έχει ήδη συμφωνήσει στα πάντα με τον Παναθηναϊκό, προσθέτει το εξής στη κομπανία.

- Είμαστε τα πέντε μεγάλα πιστόλια της ποδοσφαιρικής Ελλάδος. Θα φωνάξουμε άλλους πέντε και στη σούμα δέκα θα κάνουμε ένα πρωτάθλημα κλειστό.

Άκουσε τον Παναθηναϊκό πρώτα η ΑΕΚ, μετά και τον Ολυμπιακό, και παίρνει το λόγο.

- Εγώ είμαι η μεγαλύτερη ομάδα από τους τέσσερις σας, αλλά αυτό θα το δούμε στο πρωτάθλημα. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες και επικροτώ για πρωτάθλημα κλειστό. Να γίνεται δεκτή μια άλλη ομάδα, από την Β΄ εθνική, μόνον αν πληροί τους όρους του δικού μας πρωταθλήματος.

Μίλησαν και συμφώνησαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Ήρθε και η σειρά του ΠΑΟΚ που τα έχωσε στους τρείς του τέως ΠΟΚ.

- Μου λέτε να συνεργαστώ μαζύ σας, για να φτιάξουμε, επιτέλους, ένα ποδόσφαιρο να το χαίρεται ο κόσμος και να κονομήσουμε. Λόγια. Δεν σας έχω καμμία εμπιστοσύνη. Μια ζωή είσαστε του παρασκηνίου, της πουστιάς.

Ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ κάνει να διαμαρτυρηθεί, σα να θέλει να πει ότι δεν είναι ίσα και όμοια με τους δυο άλλους κοτζαμπάσηδες. Επεμβαίνει ο εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού.

- Σύντροφε, άσε τον παοκτσή να βγάλει τα απωθημένα του.

Συνεχίζει ο παοκτσής: Αυτό που λέγεται αποικιοκρατία, αυτό που λέγεται ιμπεριαλισμός το γνώρισα στο πετσί μου από τις ομάδες της κωλοαθήνας. Μια ζωή στο σκάνδαλο.

Η μεγάλη έκπληξη στη συνάντηση κορυφής των πέντε λαοφιλέστερων ομάδων, που πιθανόν θα αλλάξει το ρού της ποδοσφαιρικής Ιστορίας ήταν ο εκπρόσωπος του Άρεως.

- Κύριοι, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του μισητού ΠΑΟΚ, είναι ευχής έργο που παίρνω το λόγο τελευταίος. Επειδή η δική μου κουβέντα είμαι σίγουρος ότι θα ‘ναι η πιο ουσιαστική. Μη το πάρετε βαρειά, αλλά επειδή είστε αποφασισμένοι να ακούσετε αλήθειες, σας λέω ότι θα τις υποστείτε από τον Άρη, την μόνη ομάδα που γεννήθηκε με αρχές και κώδικα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ εμποδίστηκε να μην διακόψει. Συνεχίζει ο εκπρόσωπος των αρειανών: «Στον Άρη είμαστε πανέτοιμοι να βοηθήσουμε να γυρίσει σελίδα το πρωτάθλημα. Να ξεχάσουμε, δηλαδή, και τις μικροπρέπειες, τον κομπλεξισμό του συντοπίτη παοκτσή, αλλά και τα εγκλήματα των ομάδων της Αθήνας».

Απατεώνας πρέπει να είσαι όταν σε καλύπτει ένα πρωτάθλημα ανάξιο τιμής. Πιθανόν να είσαι αδιάφορος στην πραγματικότητα για το ποδόσφαιρο όταν δεν προβληματίζεται σαν ομάδα σε ποιο πρωτάθλημα είσαι καταδικασμένος να συμμετέχεις. Όπως παίζει να μην είσαι λαμόγιο ΠΑΕ, ούτε στην πραγματικότητα άσχετη από μπάλλα ΠΑΕ, αλλά μια ομάδα δίχως σκέψη, δίχως προβληματισμό.

Ποδόσφαιρό δεν είναι η ομάδα. Αποδυτηριάκιας μιλάει. Ούτε οι φίλαθλοι, όπως έτσι τους  λένε. Ποδόσφαιρο είναι το πρωτάθλημα. Αν δεν υπάρχει πρωτάθλημα για ποιο ποδόσφαιρο μπορούμε να μιλάνε;

Παρακάτω. Είσαι το πρωτάθλημα σου. Αντιληπτό; Δεν είσαι η ομάδα σου. Είσαι ο Ολυμπιακός του πρωταθλήματος σου. Κι αν ο Παναθηναϊκός π.χ. πάρει το πρωτάθλημα θα το έχει πάρει από συγκεκριμένες ομάδες. Να, γιατί σου λέω ότι είναι ακατανόητο να λες Εγώ κυττάω την ομάδα μου και όλοι οι άλλοι να πάνε να πνιγούνε. Δεν είναι έτσι.

Δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Υπάρχει το πρωτάθλημα. Οι αντίπαλοι του συγκεκριμένου πρωταθλήματος. Θα αγκαλιάσουν ποτέ οι ομάδες με τον πολύ κόσμο την αλήθεια του αποδυτηριάκια; Θα φτιάξουμε, δηλαδή, ένα πρωτάθλημα τέτοιο που μόνο αυτό θα τους οδηγήσει και στην αγωνιστική αξιοπιστία και στην οικονομική ευρωστία. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και είναι υπόθεση αυτών των πέντε ομάδων.