«ΕΜΠΑΙΝΕ, ΓΙΟΥΤΣΟ», ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΤΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

 

Πριν ανακαλύψει το αγγλικό και το ιταλικό ποδόσφαιρο ο Έλληνας αισθανόταν περισσότερο κοντά στο βραζιλιάνικο, αλλά και το ουγγρικό ποδόσφαιρο. Ξένο με την ποδοσφαιρική ψυχή του Έλληνα ήταν το «βίαιο» παιχνίδι, η μπάλα να παίζεται με δύναμη, με ταχύτητα, με συγκρουσιακή τη σωματική επαφή των αντιπάλων.

Οι μικροί λαοί, οι ''περιθωριακοί'' λαοί γουστάρουν ποδόσφαιρο υψηλής τεχνικής. Στις κοινωνίες των κρατών εξουσίας το ποδόσφαιρο δεν έχει νόημα όταν γίνεται παιχνίδι για το... παιχνίδι. Στόχος υπέρτατος είναι η νίκη και η απαίτηση της εξέδρας ο ποδοσφαιριστής να τα δώσει όλα, να πολεμήσει μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Ο Νίκος Γιούτσος είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής που προήλθε, που ανήκει, ας το πούμε έτσι, στην «ουγγρική σχολή». Γεννήθηκε το 1942 στην Καστοριά και 6 χρονών βρέθηκε στην Βουδαπέστη. Από την ουγγρική Τσέπελ στον Ολυμπιακό, όπου για 10 χρόνια έγραψε σπουδαία προσωπική Ιστορία και για πάρτη του γεννήθηκε από τα μπετά του Καραϊσκάκη το σύνθημα «Έμπαινε, Γιούτσο!».

Γράφω αυτές τις αράδες με αφορμή ότι σα σήμερα, 10 Ιανουαρίου, το 1965, ο Γιούτσος στα 24 χρόνια του, φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού, σε παιχνίδι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Μετά τον Ολυμπιακό ο σεμνός Νίκος Γιούτσος φόρεσε για δύο σαιζόν και τη φανέλα του Εθνικού.

Το άλλο «προσωπικό» σύνθημα που ακούστηκε στο Καραϊσκάκη ήταν για τον επίσης ομογενή, από την Γαλλία αυτός, του Τριαντάφυλλου. Το «Υβ, Υβ, Υβ…» ακουγόταν λες μέλισσες βούϊζαν στα κάργα ντεσιμπέλ οι γάβροι.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Γιώργος των παιδικών ονείρων