ΓΙΟΡΤΗ ΜΠΑΛΑΣ ΑΥΤΟΙ, ΝΤΕΡΜΠΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΕΜΕΙΣ

 

Πόσο είχα ζηλέψει όταν πιτσιρικάς έμαθα ότι στην Αγγλία υπάρχει μια γηπεδάρα όπου εκεί γίνονταν οι αγώνες της εθνικής του ομάδας. Και δύο τελικοί κάθε χρόνο. Του κυπέλλου Αγγλίας και του σχολικού πρωταθλήματος. Ουέμπλεϋ, λέει, το όνομα του γηπέδου. Πόσο κομπλεξικά είχα αισθανθεί εγώ το ελληνόπουλο.

Μιλάμε για χρόνια πριν έρθει η τηλεόραση στην Ελλάδα, πριν ο Παναθηναϊκός αξιωθεί να παίξει τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης, το 1971, στο θρυλικό Ουέμπλεϋ.

Σα σήμερα, 28 Απριλίου, το 1923, έγινε με την παρουσία 200.000 θεατών ο πρώτος τελικός κυπέλλου Αγγλίας στο Ουέμπλεϋ. Κοντά ένα αιώνα πίσω. Με κόσμο όσο χωράνε τρία ΟΑΚΑ, που χτίστηκε 60 χρόνια αργότερα. Αντίπαλοι η Μπόλτον Ουώντερερς και η Ουέστ Χαμ.

Σ' άλλον πλανήτη ποδοσφαιρικά ανήκει η Αγγλία.Οι συγκρίσεις είναι... ασύγκριτες. Η Ελλάδα εκείνη την εποχή έγλυφε τις πληγές της μετά τη μεγαλύτερη καταστροφή του σύγχρονου ελληνισμού στο ντέρμπυ με την Τουρκία. Τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, για την οποία είχε ευθύνη η πουτάνα η Αγγλία. Η Βρετανία έπαιζε ακόμα ως αυτοκρατορία.

Διαβάστε ακόμα:

Ξεχάστε τον Κάσιους Κλαίη, είμαι ο Μωχάμεντ Αλη