ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΡΟΛΟΓΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΩΣΤΟ;

Πηγή: INTIME
 

Αλησμόνητη ημέρα, 16 Μαρτίου 1977. Να το λες και να μην το πιστεύει ο άλλος. Στο γήπεδο της Φιλαδέλφειας υπάρχουν δύο ρολόγια παμπάλαιας κοπής. Καρφωμένα σε διαφορετικά σημεία. Ρολόγια τοίχου. Το ένα δείχνει 119 και το άλλο 117 λεπτό. Ποιο από τα δύο είναι το σωστό σκέπτεται ο Φράντισεκ Φάντροκ, προπονητής της ΑΕΚ, λίγα μόλις λεπτά πριν τελειώσει η παράταση.

Η ΑΕΚ έχει χάσει στην Αγγλία με 3-0 από την Κουήν Παρκ Ραίηντζερ, και στη ρεβάνς κερδίζει με το ίδιο σκορ. Η πρόκριση θα κριθεί στα πένταλτυ. Ο Φάντροκ θέλει όσο γίνεται πιο καθυστερημένα να κάνει αλλαγή τον τερματοφύλακα Στεριούδα, να τον αντικαταστήσει με τον Χρηστίδη. Γιατί;

Ο Λάκης Στεργιούδας είναι ο μόνιμος γκολκήπερ της ομάδας, έχει και βασικό μερίδιο στην πολύ καλή πορεία της ΑΕΚ. Από την άλλη, ο Νίκος Χρηστίδης βρέθηκε στην ΑΕΚ αφού τρία χρόνια δεν έπαιζε μπάλλα! Έφυγε από τον Άρη με τον οποίο είχε προβλήματα. Και το πιο φοβερό. Ο Φάντροκ δεν τον ήξερε τον Χρηστίδη. Δεν τον είχε δει έως τότε σε αγώνα.

Τότε γιατί ο προπονητής άλλαξε τον Στεριούδα; Δεν τον θεωρούσε “πεναλτάκια”.Από την άλλη είχε πάρει μια εικόνα του Χρηστίδη στις προπονήσεις, όπου ο Θεσσαλονικιός απέκρουε πέναλτυ!

Ο Χρηστίδης δεν το περίμενε με τίποτα ότι θα χρησιμοποιηθεί. Πιθανόν ο Φάντροκ να το αποφάσισε τελικά λίγο μόλις πριν ο διαιτητής σφυρίξει τη λήξη.

Αν το ρολόι που έδειχνε 119 λεπτό ήταν σωστό δεν θα προλάβαινε ο Τσεχοολλανδός Φάντροκ την αλλαγή. Έβαλε, λοιπόν, τον Χρηστίδη στο 117 νομίζοντας ότι η παράταση ήθελε άλλο ένα λεπτό μόνον. Με Χρηστίδη η ΑΕΚ πέρασε διότι ο τερματοφύλακας και απέκρουσε και έβαλε γκολ. Αυτά σα σήμερα πριν 39 χρόνια.

Για την Ιστορία αναφέρω ότι εκείνη την σαιζόν η ΑΕΚ είχε αποκλείσει την Ντυναμό Μόσχας, τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου και την αγγλική Ντέρμπυ Κάουντυ. Στο ματς που πέρασε την Κουήν Παρκ Ραίητζερζ στα πέναλτυ 7-6 η ΑΕΚ χρησιμοποίησε: Στεργιούδα ( 118 Χρηστίδη), Θεοδωρίδη, Ραβούση Νικολάου, Τσάμη, Βάγκνερ, Λ. Παπαδόπουλο (56 Τάσο), Παπαιωάννου, Μαύρο.

Διαβάστε ακόμα:

Ηταν οπαδοί της Λίβερπουλ οι Μπητλς;