Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ... ΓΕΡΜΑΝΙΑ!

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη ομάδα όλων των εποχών; Όσο υπάρχει ποδόσφαιρο δεν θα λείψει ποτέ ένα τέτοιο ερώτημα. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιριστές. Ποιεςομάδες, σε επίπεδο εθνικής αλλά και συλλόγου, έπαιξαν το πιο ονειρεμένο ποδόσφαιρο. Ο Πελέ ή, ο Μαραντόνα είναι ο κορυφαίος;

Απαντήσεις υπάρχουν, όμως προσωπικές. Όχι αντικειμενικές. Πώς, άλλωστε, θα μπορούσε να δοθεί μία αδέκαστη ιστορική γνωμάτευση, και με ποια κριτήρια; Βάσει αποτελεσμάτων, διακρίσεων, επιτυχίων, γκολ. Αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή κριτήρια αξιολόγησης για πρόσωπα, όταν το ποδόσφαιρο είναι ομαδική προσπάθεια. Όχι ατομικός αθλητισμός, όπου μιλάει το μέτρο, ο πήχυς, η ζυγαριά.

Είμαι δηλωμένος λάτρης του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Αυτό σημαίνει ότι προτιμώ να παρακολουθώ βραζιλιάνικες ομάδες. Αν με ρωτήσεις ποια είναι η μεγαλύτερη εθνική ομάδα από τότε παίζεται το μουντιάλ, θα πω η Γερμανία. Με τα δικά μου κριτήρια, που δεν είναι προσωπικά(!).

Ποτέ των ποτών η Γερμανία δεν θα παίξει τη μπάλλα που θα μαγέψει η Βραζιλία. Απονέμω τον “τίτλο” της καλύτερης ομάδας στην Γερμανία, παρ' ότι κατέκτησε 3 μουντιάλ έναντι 5 της Βραζιλίας και 4 της Ιταλίας. Γιατί;

Επειδή η Γερμανία συνήθως είναι Γερμανία. Μία ομάδα με σταθερότητα σ' όλα σχεδόν τα μουντιάλ. Από πολύ καλή έως καλή. Γι' αυτό. Και στο μουντιάλ του 2014 είναι ασφαλώς η καλύτερη ομάδα. Αυτό, βέβαια, δεν της εξασφαλίζει την 4η παγκόσμια κατάκτηση.

Διαβάστε ακόμα:

Από τον πάτο στον τελικό