ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ;

 

Άσε τι λένε. Ότι θέλουμε να μας παίζει φίφτυ-φίφτυ η διαιτησία. Όλοι θέλουν το κάτι παραπάνω. Όχι απλά να μην τους αδικάνε, αλλά ένα 5% αν είναι δυνατόν και 58% υπέρ τους.

Ποιος προπονητής που είναι γάτος και ποιοι παίκτες που είναι αστέρια. Με διαιτητή εχθρικό ή, ατζαμή δεν παίρνεις με τίποτα το αποτέλεσμα που δικαιούσαι.

Ο διαιτητής, λοιπόν, από τότε που βγήκαν οι λάσπες και τα χορτάρια, είναι “εργαλείο”, όχι μονάχα μέσα στο γήπεδο. Πέρα από την σχετική έυνοια που περιμένεις να σου δώσει, αν είναι εκπαιδευμένος χρησιμεύει και σ' άλλους τομείς.

Να γίνω συγκεκριμένος. Φεύγω ταξίδι δημοσιογραφικό στο Παρίσι. Ποιον, λές, ποιους, λες, θα πάρω τηλέφωνο πριν ανέβω στο αεροπλάνο; Έναν συνάδελφό μου, βέβαια. Κάποιον δημοσιογράφο που τον έχω γνωρίσει στη δουλειά. Όχι κάποιον χρηματιστή, έναν κηπουρό, οινοποιό, εισαγγελέα. Ο καθένας με τον κύκλο του.

Ο Γάλλος διαιτητής Στεφάν Λωραίν που θα παίξει Ελλάδα-Βόρειο Ιρλανδία ποιον πήρε τηλέφωνο; Σίγουρα θα ήθελε να πάρει τηλέφωνο έναν συνάδελφό του, έναν άλλον Έλληνα διεθνή διαιτητή. Δεν θα ήθελε να έρθει σαν ξένος, σαν κατάσκοπος, αλλά να συναντηθεί με έναν Έλληνα διαιτητή να πούνε τα δικά τους. Άρα;

Άμα οι Έλληνες διεθνείς διαιτητές είναι λινάτσες, γιατί να επιδιώξει μαζύ τους μια επαφή, μια γνωριμία και... ό, τι βγει, ένας ξένος, από Γαλλία, Σουηδία, Αγγλία, Ισπανία. Άρα;

Η ΕΠΟ οφείλει να προωθεί αληθινές αξίες διαιτητικές στον πίνακα των διεθνών. Και ειδικά απ' αυτούς ο εκάστοτε ισχυρός της πιάτσας δεν θα περιμένει ειδική μεταχείριση στα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Αυτοί, οι διεθνείς θα είναι η βιτρίνα. Οι επιλεγμένοι και οι άξιοι να αναπτύσσουν διαπροσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ξένους συναδέλφους τους.

Διαβάστε ακόμα:

Ξέρουμε τι ξέρει για εμάς το κοράκι;