ΤΕΝΙΣΤΑΣ Ο ΡΟΜΠΕΡΤΟ, ΟΧΙ ΣΚΑΚΙΣΤΗΣ

Πηγή: Intime
 

Μια ακόμα μεγάλη εμφάνιση του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, κόντρα σε όνομα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, της Γιουβέντους. Είχα γράψει για τον τερματοφύλακα Τζενάμο του Ατρόμητου, για τη μαύρη νύχτα του στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.

Συμβαίνουν αυτά στην καριέρα ενός γκολκήπερ, ανεξάρτητα της όποιας κλάσεως του. Να κάνει το παιχνίδι της ζωής του, να αποθεωθεί. Όπως και να μουντζωθεί γιατί ήταν απίστευτα γκελαδόρος μια φορά. Συμβαίνουν. Σ’ όλους τους τερματοφύλακες. Λέμε για τον Ρομπέρτο. Να μιλήσουμε τερματοφυλατζήδικα. Να φτιάξουμε ένα πάνελ με πρώην που έχουν μια προσωπική θητεία κάτω από τα δοκάρια και να τους ρωτήσουμε: Πώς εκτιμάτε τον Ρομπέρτο; Να σου πω τι θα πουν οι ειδικοί.

Δεν είναι παγκόσμια κλάση ο Ισπανός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού. Σε καμμία περίπτωση. Ένας παίκτης, άλλωστε, δεν κρίνεται από ένα, έστω δυο και τρία παιχνίδια. Στο παιχνίδι με την Γιουβέντους απλά «του βγήκε» του Ρομπέρτο. Τον ηρωποίησαν οι αντίπαλοι του που σημάδευαν επάνω του. Όχι πως δεν έκανε σωτήριες, προσωπικές αποκρούσεις.
Είπαμε, όμως. Μιλάμε γενικώς για την αξία του Ρομπέρτο κι όχι για την εμφάνισή του σ’ ένα ματς. Ο Ρομπέρτο, λοιπόν, χαρακτηρίζεται σαν «τενίστας», όχι σα «σκακιστής». Τι πάει να πει αυτό στη σκέψη των ειδικών, των τερματοφυλακατζήδων;

Ο υψηλής κλάσεως γκολκήπερ διακρίνεται «στα ανοικτά», και συμμετέχει στην οργάνωση του επιθετικού ποδοσφαίρου των συμπαικτών του. Όχι όταν ο αντίπαλος έχει κατασκηνώσει στα καρέ του, όταν κυκλοφορούν μονά ζυγά στην περιοχή του, συμπαίκτες και αντίπαλοι. Τότε ο γκολκήπερ θα αντιδράσει, όπως ο τενίστας, που δεν έχει χρόνο να προβλέψει τη βολή του αντίπαλου.

Ο παγκόσμιος κλάσης τερματοφύλακας προβλέπει και προλαμβάνει. Έχει σκέψη σκακιστή. Και έχει «συμμετοχή», όχι βέβαια ως επιτιθέμενος, αλλά συμπράττει στις επιθετικές προσπάθειες της ομάδας, χωρίς να απομακρυνθεί από τη θέση του.

Μην καταφύγουμε στα φθηνά, στο γιατί π.χ. δεν έχει κληθεί στην εθνική Ισπανίας ο Ρομπέρτο που έτσι ή, αλλοιώς με τον Ολυμπιακό έχει μια παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Η κουβέντα είναι ακαδημαϊκή, που σημαίνει ότι δεν έχει σκοπό να μειώσει τον τερματοφύλακα, ούτε να τον υπερτιμήσει. Η μαγική βραδυά, άλλωστε, του Ρομπέρτο απλά μάς έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις των ειδικών.

Διαβάστε ακόμα:

Ποια Γιουβέντους, ο Παναθηναϊκός