Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΛΑΦΟΥΖΟ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΒΟΚΟΛΟ

Πηγή: Intime
 

Ήταν, λέει, τεχνικός διευθυντής στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο Νίκος Νταμπίζας. Παραμύθι λέει ο αποδυτηριάκιας. Στη θέση του Νίκου Νταμπίζα ανέλαβε τεχνικός διευθυντής ο Λεωνίδας Βόκολος. Άλλο παραμύθι λέει ο αποδυτηριάκιας.

Μπαίνω κατ’ ευθείαν στο ψητό. Ο «τεχνικός διευθυντής» ή, «τεχνικός σύμβουλος» ή, όπως άλλοιώς θες να τον πεις δεν είναι «συνεργάτης» του προπονητή. Ούτε έχει άμεση ευθύνη στην αγωνιστική πορεία της ομάδας, αλλά και στις επιλογές ποδοσφαιριστών. Ο «τεχνικός σύμβουλος» είναι ένας ρόλος, μια θέση στην πραγματικότητα άγνωστη στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Πιο συγκεκριμένα ο τεχνικός σύμβουλος είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ εργαλείο του προέδρου της ΠΑΕ. Δεν ανήκει στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας, αλλά στην ουσία λειτουργεί ως «προϊστάμενος», ως επιβλέπων του προπονητή.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ είναι επιχειρηματίας, δεν ξέρει από μπάλλα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι γνώστης της δουλειάς, ούτε έχει τα φόντα να αξιολογεί τον προπονητή, αλλά και τις μεταγραφές.

Όπως, λοιπόν, ο πρόεδρος της ΠΑΕ έχει τους υπεύθυνους στην επικοινωνία, το βασικό πόστο σ’ όλες τις σοβαρές ΠΑΕ της Ευρώπης, στα οικονομικά, στις χορηγίες, στις επαφές με FIFA, UEFA, έτσι χρειάζεται τον δικό του άνθρωπο στο κατ’ εξοχήν ποδοσφαιρικό κομμάτι της εταιρείας.

Ο τεχνικός διευθυντής, λοιπόν ή, τεχνικός σύμβουλος έχει την κυρίαρχη άποψη, και δίνει τις εξετάσεις του προσωπικά στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, για την πρόσληψη προπονητή, για τις μεταγραφές. Ο προπονητής είναι αναλώσιμος στην ομάδα. Σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Δεν αποφασίζει ο προπονητής ποιοι παίκτες θα αποκτηθούν, ποιοι θα παραχωρηθούν. Απλά προτείνει.

Έτσι είναι. Δεν παίζει με τις τύχες της εταιρείας ο προπονητής. Προσαρμόζεται στα κυβικά του ταμείου της ΠΑΕ. Το λόγο έχει ο πρόεδρος, που παίρνει την τελική απόφαση μετά από εισήγηση του τεχνικού διευθυντή.

Στον Παναθηναϊκό ο Νταμπίζας ήταν επιλογή του Αναστασίου, όχι του Αλαφούζου. Ο Νταμπίζας δούλευε για τον προπονητή, όχι για τον πρόεδρο της ΠΑΕ. Ο Βόκολος τι
θα είναι; Αν έχει καθήκοντα τεχνικού διευθυντή τότε ο Αναστασίου θα είναι «υπόλογος» και υπό την επιτήρηση του Βόκολου.

Διαβάστε ακόμα:

Τι κρύβει η πρόταση στον Τζιλμπέρτο Σύλβα