TI ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΚΤΙΖΩ ΟΜΑΔΑ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Παρακολούθησα το ντέρμπυ Μπαρτσελώνα - Ατλέτικο Μαδρίτης. Δύο ομάδες διαφορετικές. Με διαφορετικό παρελθόν. Με άλλη σκέψη στην αντίληψη, αλλά και στην πρακτική της δημιουργίας τους. Και στο πως διαχειρίζονται την παρουσία τους, σαν αγωνιστικό μέγεθος και σαν επιχειρηματική διαδικασία, τόσο στην Ισπανία, όσο και στην Ευρώπη.

Δεν μου λέει τίποτα η Ατλέτικο. Ξεκάθαρη ταυτότητα. Πειθαρχημένη, στηρίζεται στη δύναμη και προσπαθεί να κλέψει αποτέλεσμα. Καμμία σχέση με την αρτίστικη Μπαρτσελώνα που χαιρόμασταν. Από την πλευρά της ίσως έχει δίκαιο η Ατλέτικο που ενεργεί τεχνοκρατικά στην αρένα του γηπέδου. Πώς αλλοιώς να ανταγωνιστεί τα θηρία Μπαρτσελώνα και Ρεάλ.

Έκτισε αυτή την ομάδα που αποφάσισε να κτίσει η Ατλέτικο. Μ' αυτόν τον προπονητή και με υλικά που επιλέγει. Με παίκτες που θα υπηρετήσουν την οικοδόμηση συγκεκριμένου μοντέλου. Έτσι είναι. Κτίζεις, αυτό που θέλεις να φτιάξεις συγκεκριμένα. Με σχεδιασμό. Όχι κουτουρού μπουγάτσα.

Τι θα πει “κτίζω ομάδα”; Είναι ένα ερώτημα που δεν απασχολεί κανέναν στην Ελλάδα! Γι' αυτό δεν βλέπουμε μπάλλα στο πρωτάθλημα μας. Επειδή δεν έχουμε ομάδες δουλεμένες. Επειδή κατεβάζουν ενδεκάδες με παίκτες που δεν “γνωρίζονται” ποδοσφαιρικά μεταξύ τους. Ούτε και ο προπονητής τους, που πιθανόν να απολυθεί μετά από τρεις μήνες, δεν έχει προλάβει να γνωρίσει τους παίκτες του.

Τι έκανε η Μπαρτσελώνα του Μέσι, του Τσάβι και του Ινιέστα, εκείνη η ομάδα με προπονητή τον Γκουαρδιόλα. Οι παίκτες της βγήκαν από σχολή. Πρώτα το δημοτικό σχολείο, μετά το γυμνάσιο, τέλος το πανεπιστήμιο και στη συνέχεια μετεκπαίδευση και την ειδίκευση.

Στην Ελλάδα “εκπαιδεύεται” ο κόσμος με τις μεταγραφές. Ανέκδοτο. Ποιον θα πάρει ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Γραφικό. Καμμία σκέψη να ξεκινήσουμε από τα θεμέλια. Να στήσουμε σκελετό. Χωρίς παίκτες στον κορμό της ενδεκάδας, χωρίς τις μονάδες συμπληρώματα. Η αγωνία όλη ποιο όνομα θα σκάσει πρωτοσέλιδα. Γύφτικα πράγματα. Ελληνικά πράγματα.

Παικταράδες οι Μέσι, Νεϋμάρ, Σουάρες. Να, όμως, που το 70% η Μπαρτσελώνα έχει αποτυχία στις τελικές προσπάθειες. Το είδαμε στο 1-0 με την Αθλέτκο. Αυτά προς το παρόν.

Διαβάστε ακόμα:

Εκτός Ολυμπιακού οι άλλοι θα φτύσουν αίμα