ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΙΖΝΕΣΜΕΝ ΑΓΓΛΟΙ

 

Ο μαλάκας θα σταθεί στο γεγονός ότι πάλι δεν υπάρχει αγγλική ομάδα στα προημιτελικά του τσάμπιονς ληγκ. Ο σοβαρός, ο σκεπτόμενος θα ψάξει και το γιατί. Πού οφείλεται το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο να μην μπορεί να παρουσιάσει εκπρόσωπό του στην πρώτη διεθνή διοργάνωση.

Έξω η Τσέλσυ. Έξω και η Άρσεναλ. Έξω και η Μάντσεστερ Σίτυ. Αποκλεισμός σημαίνει πολλά. Χαμένα λεφτά. Και το σπουδαιότερο, πλήγμα στη φήμη, στο γόητρο, στην αξιοπιστία των απόντων.

Στην Αγγλία το αντιμετωπίζουν για φαινόμενο. Όχι, δηλαδή, για ένα συμβάν τυχαίο, συμπτωματικό. Υπάρχουν αιτίες, άρα οφείλουμε να προβληματιστούμε. Επειδή το ποδόσφαιρο είναι μπίζνες κι εμείς δεν είμαστε ερασιτέχνες όπως οι Σκανδιναβοί, ούτε της πλάκας όπως οι βαλκάνιοι.

Έτσι είναι. Ο Έλληνας είναι αστείος. Γραφικός. Της πλάκας. Δεν έχει πρωτάθλημα ομάδων. Έχει πρωτάθλημα προέδρων. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Και οι πρόεδροι στην Ελλάδα παίζουν για πάρτη τους, όχι σαν επιχειρηματίες που σκοπεύουν κέρδη και παραγωγή αξιόπιστου προϊόντος. Κρίνονται όχι από το έργο τους, αλλά από τα μπινελίκια που ρίχνουν.

Στην Αγγλία, λοιπόν, δεν είναι όπως στην Ελλάδα όπου ασχολούνται με κάτι, π.χ. με το ποδόσφαιρο, χωρίς να ενδιαφέρονται σοβαρά, οργανωμένα μ' αυτό. Τους καίει τους Άγγλους. Κι αυτό το ενδιαφέρον τους εκδηλώνεται με τα σχετικά ρεπορτάζ στα μήντια. Γιατί είμαστε στην απ' έξω; Τι φταίει. Τι δεν πάει καλά.

Αυτό κατ' αρχήν σημειώνω. Αυτό αξίζει να μεταφέρω. Ότι οι Άγγλοι δεν περνάνε στο ντούκου μια αποτυχία τους στο ποδόσφαιρο που είναι υπόθεση ιδιωτών κι όχι των διαφόρων αλεξιπτωτιστών Κοντονήδων. Για όσους ενδιαφέρονται συγκεκριμένα τους προβληματισμούς της απουσίας της Αγγλίας από το τσάμπιονς ληγκ και ίσως στη συνέχεια και του γιουρόπα ληγκ, θα επανέλθω.

Διαβάστε ακόμα:

Μαρινάκης ανάμεσα σε Πανόπουλο και Μελισσανίδη