ΟΤΑΝ Ο ΕΣΙΕΝ ΞΕΒΡΑΚΩΣΕ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΟΒΑ

 

Γράφει ο Βενέδικτος Παρλαβάντζας

Να το ξεκάθαρίσουμε από την αρχή. Το παρατσούκλι του είναι Βίσωνας κι όχι Μπάφαλο. Ούτε βούβαλος είναι ούτε σαπάκι που λένε μερικοί, επειδή έκανε καμιά 200αρια φεγγάρια στα πιτς στη μέχρι τώρα καριέρα του. Μιλάμε για τον αβυσσαλέο Μισέλ Εσιέν. Γιατί να είναι αβυσσαλέο μόνο το ντεκολτέ. Μιλάμε για τον θρύλο της Αφρικής που έφερε στην Πανάθα ο Αλαφού μέσω του Τάκη του Φύσσα, όπως μου σφύριξαν. Αυτόν που μέσα σε λίγους μήνες είπαν ότι είναι σακάτης. Μετά ηγέτης. Μετά σκέτο από παίκτης. Μετά αδιάφορος. Μετά ξένο σώμα. Υποθέτω πως σε λίγο θα το λένε απλώς το «κορμί».

Στα είχε πει από πέρυσι τον Μάιο, πριν καν τον αποκτήσει ο Παναθηναϊκός περί τίνος πρόκειται και στα ξαναλέω χωρίς να αλλάξω τίποτα.

Ναι, κύριε, ο Εσιέν είναι ένα θρύλος στην Αφρική. Πάνω στην αφίσα του έχουν στηθεί οι μεγαλύτερες απάτες της μετα-αποικιοκρατικής ιστορίας. «Γίνε σαν τον Εσιέν», είναι το διαφημιστικό που κυκλοφορεί στην Γκάνα και πάνε γονείς να καταθέσουν ότι έχουν και δεν έχουν στον επιτήδειο που υπόσχεται ότι ο κανακάρης τους θα παίξει στη χειρότερη περίπτωση στη Μαρσέιγ.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόπερσι έγινε της πουτάνας, όταν ένας πίτουρας θεώρησε αστείο να τιτιβήσει πως ο Εσιέν έχει Εμπολα! Ο γιατρός της Μίλαν τον πήρε τηλέφωνο για να τον ρωτήσει. «Ρε, ντοκ τρελάθηκες; Το πρωί δεν ήμασταν μαζί;», του απάντησε ο Μισέλ. Βρήκε τον μπελά του ο Γκανέζος με το παραμύθι. Βούιξε όλη η Αφρική. Βρυχήθηκαν τα λιοντάρια, ούρλιαξαν οι ελέφαντες, αναστέναξαν οι κροκόδειλοι. Τρεις ημέρες χρειάστηκαν για να πειστεί το σύμπαν ότι ο Εσιέν δεν έχει έμπολα.

Γιατί όλος ο χαμός με τον Εσιέν; Θα σου πω τη μεγάλη αλήθεια. Επειδή ο Εσιέν είναι ένας από εμάς. Ενας πολύ γυμνασμένος ποδοσφαιριστής που στο ξαφνικό η Τσέλσι έσκασε ένα φορτηγό λεφτά για να τον αποκτήσει και ο ίδιος αναγκάστηκε να δηλώσει: «Δεν νομίζω ότι αξίζω τόσα λεφτά». Το πιάνεις; Οχι; Να στο κάνω πιο λιανά.

Ερχεται ο άλλος και σου λέει πως θα γίνεις ο νέος Ζιντάν. Ψήνεσαι; Αν είσαι σοβαρός του λες: «Σάλτα γαμήσου ρε σαλτιμπάγκο που μας κοροϊδεύεις». Αν σου πει όμως, σε βλέπω νέο Εσιέν, τον πιστεύεις. Πιάνει το κόλπο. Ενας παίκτης, τίποτα φοβερό, έπαιξε σε τόσο καλές ομάδες, πήρε τόσα λεφτά και τελικά ενσάρκωσε το προχωρημένο αφρικάνικο όνειρο.

Ημουν υπέρ της απόκτησης του Εσιέν από την Πανάθα, γιατί θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα της στην Αφρική. Θα ήταν χρήσιμο μαζί με το άνοιγμα παραρτήματος της ΠΑΛΕΦΙΠ στην Ακρα, να του κάνει και μια πρόταση ευρύτερης συνεργασίας. «Ακου Μισέλ. Βάζουμε τα καράβια, βάλε τους παίκτες. Εκμεταλλεύσου επιτέλους την από σπόντα δημοφηλία σου στην ποδοσφαιρομάνα Γκάνα. Στις κενές σου ώρες αν γουστάρεις κάνεις καμιά ασίστ στον Μπεργκ ή αφαλοκόβεις τον Τσόρι Ντομίνγκες».

Αυτή είναι η σωστή η ξήγα. Φίλε πας να πάρεις τον Εσιέν. Τον Γκανέζο που ανακάλυψε ο Σερ Αλεξ σε τουρνουά στη Νέα Ζηλανδία και ήθελε να τον στείλει αρχικά στο γιουσουφάκι της Μάντσεστερ Γ. την Αντβερμπ Βελγίου. Πότε συνέβη αυτό; Τότε που παρενέβη η μάνα Εσιέν και επέλεξε λεβέντικα την Βόρεια Κορσική. «Στην Μπαστιά ή πουθενά» ήταν το μότο της κύρα Αμπά και κανείς δεν ήθελε να τα βάλει μαζί της. Μιλάμε για τον ίδιο Εσιέν, της ίδιας μάνας Αμπά Εσιέν, που στην πρώτη επαγγελματική συμμετοχή του στο ποδόσφαιρο αντικατέστησε ποδοσφαιριστή με το όνομα Λοράν Καζανόβα. Μιλάμε, δηλαδή, για τον άνθρωπο που πήρε τα σώβρακα του Καζανόβα. Αυτόν τον Εσιέν ήθελε η Πανάθα. Αυτό τον Εσιέν κανονικά έπρεπε να θέλει η Πανάθα. Δεν ήξερε όμως ποιος είναι και κυρίως τι να τον κάνει. Μάθετε μπαλίτσα επιτέλους εκεί στην Πανάθα, από τον άρχοντα τον Παρλαβάντζα.

Διαβάστε ακόμα:

Οι σεξουαλικές προτιμήσεις του Γκουαρδιολα