ΚΡΑΤΗΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

πηγή: Intime
 

Για τον αποδυτηριάκια ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ήταν «παλαιοκομματικός». Καλώς, κακώς, αυτή είναι η αλήθεια. Κακώς, βέβαια. Έγινε πρόεδρος στην ανώνυμη εταιρεία Παναθηναϊκός το καλοκαίρι του 1979, όταν με το νόμο 879 τα σωματεία μετατρεπόταν σε ΠΑΕ. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα πέρασε στη φάση του επαγγελματισμού, όμως ο Γιώργος Βαρδινογιάννης σα να ήταν η συνέχεια του παραδοσιακού παράγοντα. Σε καμμία περίπτωση δεν λειτούργησε πιλοτικά, όπως άλλωστε ο Νταϊφάς στον Ολυμπιακό και μετά ο Κόκκαλης, για να εξελιχθεί το πρώταθλημα σε βάσεις τεχνοκρατικές. Σύγχρονες. Ευρωπαϊκές. Και με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, λοιπόν, το ποδόσφαιρο σε οργάνωση παρέμεινε αλβανικού τύπου. Σκοπιανής κόπιας.

Γράφω αυτές τις αράδες με αφορμή ότι σα σήμερα, 29 Μαΐου, το 2000, ο καπετάν-ΓΙώργης, που γεννήθηκε το 1936 και ήταν ένα από τα δέκα παιδιά του Γιάννη Βαρδινογιάννη από τα Σφακιά, είπε το «αντίο» από τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο πήρε 6 πρωταθλήματα. Χρυσή καρδιά, όπως λεγόταν η μάνα του, η Χρυσή Θεοδωρουλάκη, ο Γιώργης είχε εκρηκτικό χαρακτήρα. Εύκολα έβγαινε εκτός εαυτού, πιθανόν και παραμύθι, έτσι για να τρομάξει τον άλλον, να του δείξει με ποιον έχει να κάνει ο «πιστολέρο».

Γι' αυτό, άλλωστε, ο αποδυτηριάκιας το πρώτο παρατσούκλι που χάρισε στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού ήταν «Ρίγκο». Επειδή πάντα οπλοφορούσε. Κι είχε μεγάλη σιγουριά στο χέρι του αν χρειαζόταν να το στείλει μέχρι το σιδερικό. Το δεύτερο παρατσούκλι του «νονού» αποδυτηριάκια στον Βαρδινογιάννη ήταν «Καπετάνιος».

Λέμε ότι ήταν παλαιοκομματικός, και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, πρόεδρος ο Γιώργος Βαρδινογιάννης διότι παλαιοκομματική και προπολεμική ήθελε και την ΕΠΟ, όπως και την ΕΠΑΕ, την διοργανώτρια του πρωταθλήματος πριν συσταθεί η σούπερ ληγκ. Για να τις «ελέγχει» με το νταηλίκι του και τον τσαμπουκά του.

Μια φορά σταμάτησε στη μέση του δρόμου τη μερσεντές και ανεβαίνει στα γραφεία της ΕΠΟ. Τράβηξε ένα «χέσιμο» στον πρόεδρο της ομοσπονδίας και έφυγε. Αυτός ήταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης.

Τι θυμήθηκα. Στο γραφείο του, όταν ο Παναθηναϊκός ήταν ακόμα στην Αρματωλών και Κλεφτών. Απέναντί του ήταν ο πανύψηλος κυνηγός Χαραλαμπίδης που έγινε δίδυμο στην κορυφή της επίθεσης με τον Ντόκεν. Συζητάνε τη μεταγραφή του Δραμινού ποδοσφαιριστή.

Ο πρόεδρος της Δόξας Δράμας, ο Ευμοιρίδης, μετέπειτα δήμαρχος, βουλευτής, περιφερειάρχης, έχει συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό. Οσο παζαρεύουν παίκτης και Βαρδινογιάννης κρυφακούει έξω από την πόρτα ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γενεράλης. Ψυλλιάζεται ο καπετάνιος, ρίχνει τα μπινελίκια του και στην ιδιαιτέρα του, μετέπειτα σύζυγο αθλητικού συντάκτη, και από την τσαντίλα του «διώχνει» και τον Χαραλαμπίδη. «Θα τα ξαναπούμε αύριο».

Πράγματι, την άλλη ημέρα έκλεισε η μεταγραφή με τη μεσολάβηση του αδελφού του Γιώργου, του κατά τρία χρόνια μεγαλύτερού του Βαρδή.

Διαβάστε ακόμα:

Από τους Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη στον Μελισσανίδη