ΚΤΥΠΗΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ FIFA, ΠΟΙΟ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

 

Από πιτσιρίκι κυκλοφορώ μ' ένα κατσαβίδι στην τσέπη. Λέω ένα από τα μυστικά μου. Μεγάλη δουλειά το κατσαβίδι, σου λέω, μ' έχει σώσει, έχει κάνει εύκολη τη ζωή μου. Γιατί μ' αυτό, με το κατσαβίδι επιτόπου αν ακούσω μια χρυσή κουβέντα την βιδώνω μέσα στο μυαλό μου.

Βέβαια. Υπάρχουν οι χρυσές κουβέντες που αξίζουν όσο ένα χρυσό μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες. Μου είπε κάποτε, δεν θα 'μουν ακόμα 15 χρονών, ένας γέρος ότι «Γιε μου, όπου βγαίνουν εύκολα τα φράγκα, εκεί φυτρώνει οπωσδήποτε η κομπίνα».

Την έδεσα, τη βίδωσα μέσα μου την κουβέντα του μπάρμπα και την κουβαλάω μέχρι σήμερα. Ότι ο απατεώνας, ο κομπιναδόρος θα την πέσει εκεί όπου κυκλοφορεί το χρήμα και μπορεί να το αρπάξει με πονηράδα και χωρίς τις γνωστές διαδικασίες.

Τι θα πει Διεθνής αθλητική ομοσπονδία; Απάτη. Αυτό θα πει. Η διεθνής ομοσπονδία του καράτε, του βόλεϋ, του ποδοσφαίρου, του οτιδήποτε, είτε έχει σχέση με αθλητισμό, είτε όχι.

Διοργανώνει μουντιάλ η FIFA. Το πρώτο παγκόσμιο show. Τα πακέτα από τηλεόραση, διαφημίσεις, χορηγούς. Πρότζεκτ που δίνει ζωή σε μια πόλη, που ενδιαφέρει βιομηχανίες, τουριστικές, αεροπορικές, ένα σωρό άλλες. Τζίροι απίθανοι. Κι όλα αυτά καταλήγουν στο ταμείο μιας μη κρατικής επιχείρησης. Σ' ένα ταμείο ιδιωτικό, όπως είναι της FIFA.

Ε, είναι επόμενο η εξουσία του αρχιμαφιόζου της FIFA να συντηρείται πυραμιδικά και διαστρωματικά σε διάφορα επίπεδα λαμογισμού. Και μετά από χρόνια κτυπήθηκε το τέρας της πιο μεγάλης κονόμας που έβγαινε από παράνομες συναλλαγές, από νιτερέσα κάτω από το τραπέζι.

Την πάτησαν όλοι αυτοί οι μεγαλοπρόεδροι εθνικών ομοσπονδιών, όλους αυτούς που τους είχε στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA ο Μπλάτερ. Και τι θα αλλάξει; Τα παπάρια μου θα αλλάξουν. Απλά οι επόμενοι θα είναι πιο προσεκτικοί. Οι επόμενοι υπηρέτες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Διαβάστε ακόμα:

Η γκόμενα του προέδρου, ο γκόμενος του διαιτητή