ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ;

 

Της πουτάνας το μαγκάλι έγινε στην Αλβανία, με τη νίκη της ομάδας τους στο Ευρω 2016. Ένας ωραίος χαμός, που προκύπτει αυθορμήτως και αβίαστως σε τέτοιες περιπτώσεις. Κι εμείς, τα ελληνόπουλα τα έχουμε ζήσει αυτά, άρα... δικαιολογούμε τα γειτονόπουλα για τις ακραίες εκδηλώσεις εθνικής υπερηφάνειας.

Αλβανία και πάσης Ευρώπης! Άλα! Πετυχημένη η παρθενική παρουσία της στο ευρωπαϊκό. Και προκριθήκανε στα τελικά, για πρώτη φορά, και ένοιωσαν την υπέρτατη χαρά μιας νίκης. Δεν είναι λίγο. Πολύ είναι.

Αναφέρω τούτο. Η Ελλάδα είχε πάρει την κούπα στο Ευρω 2004 κι όμως θεωρήθηκε «ιστορικό» επίτευγμα η πρώτη νίκη της σε μουντιάλ, το 2010 στην Αφρική. Είχε κερδίσει ένα πτώμα, τη Νιγηρία, που τότε ήταν σε άθλια αγωνιστική κατάσταση.

Είναι η «αφέλεια» της πρώτης φοράς. Σάρωνε η Ελλάδα προπολεμικά στους βαλκανικούς αγώνες στίβου, πάντα πρώτη. Κι όταν πέρασε στη βαθμολογία, το 1973, στην Κωνσταντινούπολη, για πρώτη φορά μεταπολεμικά τους άλλους βαλκάνιους, το πανηγυρίσαμε με τέτοιο τρόπο, λες και... κουνήθηκε η χώρα. Σεισμός!

Έχω μια απορία. Η Ελλάδα το 2004 ήταν σε εθνική ανάταση. Πρώτη στο Ευρώ και διοργανώτρια των ολυμπιακών αγώνων. Η μεγαλύτερη στιγμή του ελληνισμού μετά την τουρκοκρατία. Σήμερα; Δεν μπορείς να πεις ότι είναι η χειρώτερη στιγμή, διότι γνωρίζεις, προβλέπεις σίγουρα ότι αύριο, μεθαύριο σε περιμένει μεγαλύτερη μαυρίλα.

Η απορία μου, να μη ξςχνιόμαστε. Αν η εθνική ομάδα ήταν σήμερα στο Ευρώ της Γαλλίας και κέρδιζε ένα παιχνίδι, όπως η Αλβανία, θα είχαμε τα...κουράγια να ξεσαλώσουμε. Ο Τσίπρας, δηλαδή, όπως ο συνάδελφός του Καραμανλής, θα έλεγε τις ίδιες πολυμεταχειρισμένες μαλακίες. Μήπως και η κυβέρνηση Σύριζα θα έστηνε παρόμοια γιορτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπως συνέβη το 2004.

Έχω αυτή την απορία.

Διαβάστε ακόμα:

Ιβάν τα λεφτά σου είναι κλεμένα;