Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΕΦΤΥΣΕ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

 

Δεν στέκομαι στην πρόκριση της μέχρι χθες ανύπαρκτης ποδοσφαιρικά Ισλανδίας. Η Πορτογαλία και ο πολύς Ρονάλντο είδαν την πλάτη της Ισλανδίας, μιας νησιωτικής χώρας 330.000 κατοίκων μισοπέλαγα του Ατλαντικού Ωκεανού, που δεν ήξεραν το παιχνίδι ούτε ως χόμπυ. Η επιβίωση των Ισλανδών για αιώνες σε συνθήκες σκληρές, σχεδόν άγριας φύσης, δεν τους επέτρεπε την πολυτέλεια να ασχολούνται με το τόπι.

Ούτε στέκομαι στους τρεις αγώνες που έδωσε η Ισλανδία και δεν ηττήθηκε, ενώ σκόραρε και με Πορτογαλία, Ουγγαρία και Αυστρία. Στέκομαι, ως Έλλην, στο πως διαχειρίστηκε την επιθυμία της η Ισλανδία να δείξει το κάτι περισσότερο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πρέπει να αισθανόμαστε πολύ άσχημα.

Να εξηγήσω. Ο Έλληνας δεν ξέρει τι σημαίνει πρόγραμμα. Δεν έχει αντιληφθεί τα οφέλη της οργάνωσης. Ίσως θα χρειαστεί να περάσουν άλλοι δύο αιώνες μετά την τουρκοκρατία για να περάσει το κράτος στην επιχειρηματική κουλτούρα και στη στοχευμένη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τόπου μας.

Για παράδειγμα. Η βαρειά βιομηχανία της Ελλάδος έπρεπε να 'ναι ο τουρισμός. Επειδή έχουμε αρχαιότητες και νησιά στις καλύτερες θάλασσες της γης. Ό,τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα η Ελλάδα οφείλεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι στο κράτος. Στους πειρατές, στους εφοπλιστές, στους ξενοδόχους.

Η Ισλανδία αποφάσισε να διακριθεί στο ποδόσφαιρο. Έκπληξη! Σημασία έχει ότι ξεκίνησε με σχεδιασμό! Αυτό που δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Το κράτος και η κυβέρνηση ούτε πήραν χαμπάρι στην Ελλάδα πώς και γιατί το μπουρδέλο πήρε το ευρωπαϊκό το 2004. Ούτε έγινε κάτι, πέραν από λόγια και πορδές αρμοδίων, για να εκμεταλλευθεί η Ελλάδα την αδιανόητη πρωτιά πριν 12 χρόνια.

Η Ισλανδία, λοιπόν, χωρίς να πέσουμε σε λεπτομέρειες, με απόλυτη συναίσθηση της μηδενικής της προϊστορίας στο ποδόσφαιρο, έβαλε κάτω πλάνο πενταετές, άλφα κόστους, και ξεκίνησε από το μηδέν για να φτιάξει χώρους αλλά και στελέχη προπονητικά. Αυτό που λένε «υποδομές» και στην Ελλάδα, όμως χωρίς να το εννοούν. Χωρίς να το εφαρμόζουν.

Τι γίνεται στην Ελλάδα που έμεινε απ' έξω από τα τελικά του 2016; Ο αρμόδιος σαχλαμάρας της κυβέρνησης ασχολείται με τις... εκλογές της ΕΠΟ.

Διαβάστε ακόμα:

Χάνουν το παιχνίδι και τα ξύνουν