ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ;

 

Όταν πρωτομπήκα στη δουλειά θυμάμαι μια μεγάλη κουβέντα του Αριστείδη Καμάρα, που την κράτησα στην καβάτζα μου. Τον είχαν ρωτήσει τον δικηγόρο, και ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, πώς σχολιάζει το νέο πρωτάθλημα, παραμονές της έναρξης των αγώνων.

-Κάθε χρόνο το πρωτάθλημα παρουσιάζει κάτι καινούργιο, δεν μπορείς να γνωρίζεις τι είναι αυτό... Όσα χρόνια παίζω μπάλα όλο εμπλουτίζω τις εμπειρίες μου διότι κάθε φορά θα βιώσω κάτι ξεχωριστό, θα δω κάτι διαφορετικό...

Αυτά τα λόγια του Άρη δεν φοριούνται σήμερα στο Ευρώ της Γαλλίας. Να γίνω συγκεκριμένος. Ποιο είναι το νέο ταλέντο που βρήκε την ευκαιρία μιας μεγάλης διοργάνωσης και μας... αποκαλύφθηκε; Δεν υπάρχει. Η λίστα των αγνώστων ποδοσφαιριστών που έκαναν το μπαμ στα μουντιάλ και τα Ευρώ δεν έχει συνέχεια πλέον.

Το 1966, λέει, φώτισε στο σύμπαν του ποδοσφαίρου ο Γερμανός Φρανς Μπέκενμπάουερ, ο μετέπειτα Κάιζερ, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας. Στα μουντιαλικά γήπεδα της Αγγλίας τον έμαθε ο κόσμος. Όπως στο ευρωπαϊκό του 1968 εμφανίστηκε στη σάλα του πάρτυ ο Ιταλός Τζίτζι Ρίβα. Σας συστήνομαι και θέλετε, δεν θέλετε να με μάθετε, ήταν σα να έλεγε η παικτούρα της Κάλιαρι.

Θα μου πεις, άλλος ο κόσμος πριν κάποιες δεκαετίες. Εντελώς άλλος. Σήμερα χάρη της τεχνολογίας η επικοινωνία πληροφορεί και τι κάνει ο άλλος στην τουαλέτα. Το 1958 π.χ., που έγινε το παγκόσμιο στη Σουηδία, τον Πελέ δεν τον γνώριζαν ούτε στη Βραζιλία.

Πού είναι σήμερα τα νέα ταλέντα; Ποια είναι η μεγάλη αποκάλυψη του 2016 στο Ευρώ. Ο Γάλλος Παγιέτ. Ελλείψει άλλου βαπτίστηκε αυτός, ο... 29χρονος.

Διαβάστε ακόμα:

Το γκολ με την ευλογία του θεού