ΜΑΤΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ...

 

Αξίζει, θαρρώ, το χρόνο των 2-3 λεπτών για να κάνουμε μια επιστροφή 50-100 χρόνων σε κάποια γεγονότα που προσφέρουν συγκρίσεις ωφέλιμες... Πώς ήταν η ζωή και η εποχή των παπούδων μας, ποια είναι σήμερα η δική μας. Αν βρίσκουμε διαφορές και πόσο αυτές μας κάνουν περισσότερο ευχάριστα, ίσως προβληματικά τα δικά μας χρόνια...

Σα σήμερα 13 Ιουλίου, το 1930 άρχισε το πρώτο μουντιάλ της Ιστορίας, τότε και μέχρι που το κατέκτησε τρεις φορές η Βραζιλία, το 1970, το λέγαμε «παγκόσμιο κύπελλο». Έλαβαν μέρος μονάχα 13 χώρες τελικά, αφού καμία δεν είχε δηλώσει συμμετοχή από την Ευρώπη. Πού να βρεθούν λεφτά για τα έξοδα του ταξιδιού, άσε ότι η Ουρουγουάη έπεφτε κάπως μακριά...

Ακόμα και η Γαλλία που είχε δικό της πρόεδρο στην FIFA, τον Ζυλ Ριμαί, δεν ήθελε να στείλει την εθνική της ομάδα. Τελικά, το παπόρι με την εθνική Ρουμανίας, έφθασε στη Μασαλία και παρέλαβε εκεί τις αποστολές της Γαλλίας και του Βελγίου, το κύπελλο για τον νικητή και τρεις διαιτητές από την Βαρκελώνη. Η Γιουγκοσλαβία μετακινήθηκε με σιδηρόδρομο και στη συνέχεια με ατμόπλοιο μέχρι το Μοντεβιδέο.

Οι 13 ομάδες χωρίστηκαν σε 4 ομίλους και οι νικητές προκρινόντουσαν στα ημιτελικά. Η Γουγκοσλαβία προηγείται 1-0 της Ουρουγουάης, στον έναν ημιτελικό, αλλά η δουλειά βρωμάει στην εξέδρα. Αν χάσει η Γιουγκοσλαβία μάλλον είναι απίθανο να φύγουν ζωντανοί από το γήπεδο οι ποδοσφαιριστές της, οι οποίοι προτιμούν να ηττηθούν, μάλιστα με σκορ 6-1, για να ικανοποιήσουν το ντόπιο ποδοσφαιρικό φίλαθλο κοινό.

Στον τελικό παίζουν Ουρουγουάη-Αργεντινή. Ορίζεται διαιτητής ο Βέλγος Λάγκενους, ο οποίος αρνείται να σφυρίξει διότι φοβάται για τη ζωή του. Τελικά, τον έπεισαν ότι εξασφάλισαν την προστασία του αν συμβεί τίποτα... απρόοπτο, ενώ είχαν ετοιμάσει καράβι στο λιμάνι για να φυγαδευτεί με ασφάλεια. Η Ουρουγουάη, με την παρουσία 93.000 θεατών προηγήθηκε 1-0 αλλά έχανε 2-1 στο ημίχρονο. Τελικά, πήρε το πρώτο μουντιάλ με 4-2, στις 30 Ιουλίου 1930.

Όπως όλα τα αθλήματα έτσι και το ποδόσφαιρο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των ολυμπιακών αγώνων. Είναι η εποχή που η ΔΟΕ πουλούσε το παραμύθι του ερασιτεχνισμού και δεν επέτρεπε τη συμμετοχή αμειβομένων, όχι ακόμα επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Η FIFA, η διεθνής συνομοσπονδία του ποδοσφαίρου αποφασίζει να κάνει δική της διοργάνωση, το «Παγκόσμιο Κύπελλο», αυτό που έγινε στην Ουρουγουάη το 1930. Επειδή η Ουρουγουάη ήταν η νικήτρια του ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου το 1924 και 1928, αλλά και γιατί γιόρταζε τα 100 χρόνια της Εθνικής της Ανεξαρτησίας.

Ειδικά για τους αγώνες κτίστηκε το Εστάδιο Σεντενάριο, της Εκατονταετηρίδας, το οποίο... δεν είχε τελειώσει όταν άρχισαν τα παιχνίδια και γι' αυτό καθυστέρησε πέντε ημέρες να δώσει τον πρώτο της αγώνα η Ουρουγουάη.

Σήμερα το μουντιάλ είναι το show με τη μεγαλύτερη στον πλανήτη θεαματικότητα, λόγω τηλεόρασης, βέβαια. Τότε, το 1930, τα παιχνίδια έγιναν με ελάχιστους θεατές. Ρουμανία-Περού, 300 θεατές. ΗΠΑ-Παραγουάη και Γιουγκοσλαβία-Βέλγιο από 800 στο γήπεδο. Παραγουάη-Βέλγιο 900, Βραζιλία-Βολιβία 1.200, Γαλλία-Μεξικό 3.000 κ.α.

Διαβάστε ακόμα:

Τερματοφύλακας του ΠΑΟ ο μέγιστος των Ελλήνων