ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

πηγή: Intime
 

Δεν το ακούς καλά αυτό. Ότι ο αριστερός, λέει, υπουργός αθλητισμού της αριστερής, λέει, κυβέρνησης ζητάει την παρέμβασή της FIFA για να βρεθεί λύση στην ΕΠΟ. Και του υπουργού ποια είναι η επί της ουσίας πολιτική παρέμβαση του στο ποδόσφαιρο;

Αν ήμουν εγώ υπουργός, όπως ο Κοντονής από τον Φεβρουάριο του 2015, θα την είχα καθαρίσει τη μπουγάδα εδώ και μήνες. Και σήμερα οι αρουραίοι στο χώρο θα είχαν ψοφήσει. Και οι βρωμοδουλειές στο ποδόσφαιρο θα αποτελούσαν παρελθόν.

Τα πράγματα είναι απλά. Απλούστατα. Κι έχουν όνομα. «Επαγγελματικό», λέει, είναι το πρωτάθλημα. Ε, δεν είναι! Ανώνυμες εταιρείες, λέει, είναι οι ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις. Ε, δεν είναι!

Δεν είναι πραγματικά επαγγελματικό το ποδόσφαιρο, ούτε είναι εμπορικές επιχειρήσεις οι ΠΑΕ, διότι απλά δεν μπορούν να είναι αυτό που παραπέμπει το όνομά τους. Όλα νοικοκυρεύονται και το παρασκήνιο κάνει πέρα, μόνο του, χωρίς να χρειαστεί να το... διώξεις, αρκεί να παίζει πρωτάθλημα ανταγωνιστικό. Αυτό είναι το μυστικό. Κανένα άλλο.

Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σημαίνει ότι συμμετέχουν ομάδες που βγαίνουν στο γήπεδο για να κερδίσουν. Όχι να μη χάσουν. Δεν είναι απαραίτητο όλες οι ομάδες να στοχεύουν τον τίτλο. Κανένα πρόβλημα αν το πρωτάθλημα διεκδικούν μονάχα 2-3 ομάδες.

Η αγορά της Ελλάδος δεν μπορεί να κρατήσει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με 16 και 18 ομάδες. Και οι 12 ομάδες είναι πολλές για το πρώτο επίπεδο. Κάποια στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε ότι είναι αρκετά τα 4 κανάλια εθνικής εμβέλειας. Πόσες ομάδες χρειάζεται ένα ανταγωνιστικό, δηλαδή εμπορικό πρωτάθλημα; Σε πρώτη φάση όχι περισσότερες από 8 ΠΑΕ. Και στη συνέχεια, βλέπουμε, αν θα τις κάνουμε δέκα, δώδεκα;

Μιλάνε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στόχος δεν είναι να παίζεται μπάλα θεαματική, συναρπαστική, ποιοτική. Στόχος, η μπίζνα που λέγεται πρωτάθλημα, διότι αυτή είναι η μπίζνα, να παράγει κέρδη. Και για να πιάνεις αυτούς τους οικονομικούς στόχους χρειάζεσαι ποδόσφαιρο αξιόπιστο και άξιο για τηλεοπτική εκμετάλλευση.

Άρα, να, ποια είναι η πολιτική παρέμβαση του κυβερνητικού λειτουργού. Ούτε με τις εκλογές της ΕΠΟ ασχολείται, ούτε... κυνηγάει τη βία και την αλητεία που θες, δεν θες, πάει πακέτο σε πρωτάθλημα που συμμετέχουν προβληματικές, σακατεμένες οικονομικά ΠΑΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα κτυπηθεί η εγκληματική οργάνωση