ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ

 

Με την είσοδο του 2017 συμπληρώνονται 90 χρόνια από την γέννηση ενός από τους πιο ιστορικούς και δραστήριους συλλόγους της χώρας. Ο Α.Ο Προοδευτική Νεολαία Νικαίας-Κορυδαλλού, μπήκε στην αθλητική ζωή για να παίξει πολυσήμαντο ρόλο στο κοινωνικό και αθλητικό γίγνεσθαι της περιοχής. Πέντε μόλις χρόνια μετά την εθνική τραγωδία του 1922 έβαλαν τα θεμέλια oi ιδρυτές του Κοραής, Βερτζόπουλος και Μεταξάς. Η ιδέα σύστασης του σωματείου συνδέθηκε με την προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναγέννησης μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Με τους χιλιάδες πρόσφυγες παντού να αναζητούν μια διέξοδο στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζαν. Οι ιδρυτές απέδωσαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την εικόνα και τα συναισθήματα του λαού καθιερώνοντας ως σήμα της Προοδευτικής Νεολαίας το μυθικό πουλί, τον Φοίνικα, που αναγεννιέται από τις στάχτες του, σε χρώμα βυσσινί και λευκό, και έδρα επιλέχτηκε το χωμάτινο τότε Δημοτικό Γυμναστήριο Νικαίας. Η ιστορική έδρα του σωματείου, το επονομαζόμενο από τους νεώτερους «κλουβί».

Στη διαδρομή των εννέα δεκαετιών ο σύλλογος έμελλε να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο, με την παρέλαση από τις τάξεις τους προσωπικοτήτων, διοικητικούς παράγοντες με όραμα. Στην Ιστορία έχει καταγραφεί η έντονη παρουσία της ομάδας στα τοπικά πρωταθλήματα του Πειραιά και στα εθνικά. Ανέδειξε αθλητές-ποδοσφαιριστές, πρότυπα που σφράγισαν με το ταλέντο, το ήθος και το ύφος τους. Την περίοδο 1964-65 τερμάτισε 4η στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής.

Τη φανέλα της Προοδευτικής φόρεσαν οι Μουράτης, Γιούρκας, Ταουξής, Τερκεσίδης, Σούλης, Γεωργιτσάκης, Μεσολογγίτης, Δαούτης, Βαραμέντης, τα αδέλφια Φώτης και Βαγγέλης Μπαλόπουλος, Μπέσης, Νικολακάκος, Πανουσάκης, Μπαρμπαλιάς, Παπανικολάου, Φρονιμίδης, Φραντζής, Σκούφος, Βουρδαμής, Προτάσωφ, Βρεκούσης,
Μουκέας, Οικονομόπουλος, Καραβιτης, Σκριβάνος, Γκλέζος, Καλής, Σπετσέρης, Σπετσαρίας, Τζανετουλάκος κ.α.

Η συνεργασια του Συνδέσμου Βετεράνων της Προοδευτικής, του Α.Ο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ, της Περιφεριακης Ενοτητας Πειραια, των Δημων Κορυδαλλου, Νικαιας-Ρεντη για την διοργάνωση εκδηλώσεων για τα 90χρονα από την ίδρυση του συλλόγου θα δώσει σ' όλους μας την δυνατότητα να θυμηθούμε πόσο σημαντικό σωματείο είναι η Προοδευτική. Προγραμματίζονται δράσεις και εκδηλώσεις για την παρουσίαση της πολυκύμαντης αθλητικής και κοινωνικής διαδρομής της. Αναγνωρίζουμε την προσφορά και τη κατάθεση ψυχής από ανθρώπους όπως ο Βουλγαράκης, ο Καρράς, ο Ασημέλης, ο Τσεμπεράκης, ο Αρχοντάκης, ο Σαβράμης, ο Σοφός, ο Στυλιανού, ο Μπαταγιάννης κ.α. Σήμερα διοικεί ένας αυθεντικός φίλαθλος. ο Νίκος Λεμονής.

Οι οργανωμένοι φίλαθλοι της Προοδευτικής προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν στη προετοιμασία και την υλοποίηση ολόκληρου του προγράμματος εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει έκθεση ιστορικών φωτογραφικών ντοκουμέντων, video, έκθεση ζωγραφικής, συναυλία, ημερίδες, ομιλίες και παρουσιάσεις. Θα διεξαχθούν και επετειακοί ποδοσφαιρικοί αγώνες στη Νίκαια.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΕΚ, ΜΠΟΡΕΙΣ, ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΝΑ ΞΑΝΑΔΕΙΣ!