ΕΤΟΙΜΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΓΗΠΕΔΙΚΗ ΒΙΑ

 

Του Θανάση Χειμωνά

Τη Μεγάλη Πέμπτη, ως γνωστόν, η ΑΕΚ κέρδισε τον Ολυμπιακό με 2-1 στο Στάδιο Καραϊσκάκη, για τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Πριν έξι χρόνια, που αρθρογραφούσα σε οπαδικό site του Ολυμπιακού, θα σας ανέλυα εδώ το κατά πόσο δεν θεωρώ βασική υπεύθυνη για την ήττα του Ολυμπιακού την διαιτησία. Θα στηλίτευα το λάθος με την αποπομπή του Πορτογάλου προπονητή Μπέντο (τη συγκεκριμένη στιγμή τουλάχιστον) και θα σας αποκάλυπτα ποιες θεωρώ πως πρέπει να είναι οι διορθωτικές κινήσεις εν όψει της επόμενης σεζόν. Βρισκόμαστε όμως στο 2017 και γράφω στο Liberal. Οπότε θα σταθώ σε ένα περιστατικό που –αν και ασχολούμαι από μικρό παιδί με το ποδόσφαιρο- δεν έχω ξανασυναντήσει. Εκτός ίσως από χώρες όπως η Χιλή του Πινοτσέτ ή η Αργεντινή του Βιντέλα.

Σύμφωνα λοιπόν με επίσημη καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός (η οποία έχει ήδη φτάσει στην ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ) αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν εναντίον στελεχών της, ξυλοκοπώντας βίαια κάποια από αυτά. Και όταν μιλάμε για «στελέχη» αναφερόμαστε σε διεθνείς ποδοσφαιριστές όπως ο τερματοφύλακας Στέφανος Καπίνο, για αμούστακα 18χρονα ταλέντα όπως ο Δημήτρης Νικολάου αλλά και για τον γυμναστή Δημήτρη Καραπιπέρη ο οποίος και κατέληξε στο νοσοκομείο με γκλομπιά στο δόξα πατρί.

Στην έκθεσή της η Αστυνομία υποστηρίζει πως απλώς απώθησε κάποιες δεκάδες άτομα τα οποία κινήθηκαν απειλητικά αρχικά προς τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και εν συνεχεία προς τα ίδια τα ΜΑΤ. Το θέμα όμως είναι πως στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής του αγώνα, Τάσος Παπαπέτρου, μιλάει μόνο για απλή φραστική επίθεση. Από την πλευρά της ΑΕΚ δε δεν υπάρχει η παραμικρή καταγγελία για οτιδήποτε.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που παρατηρούνται σκηνές βίας στα αποδυτήρια μετά (η και πριν) από ντέρμπι. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με δυνάμεις κρατικής καταστολής που επιτίθενται συντεταγμένα σε ποδοσφαιριστές. Πρωτοφανές. Αδιανόητο.

Φυσικά, δεν θεωρώ πως όλα αυτά γίνονται επειδή ο Τσίπρας είναι «βάζελος» ή ο Φλαμπουράρης ΑΕΚτζής. Φοβάμαι πως κρύβονται πολύ σοβαρότερα πράγματα από πίσω. Βλέπετε, σχεδόν όλες οι μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα έχουν στο τιμόνι τους πανίσχυρους επιχειρηματίες. Και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει προλάβει, στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στα πράγματα, να είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες και διαπλεκόμενες όλων των εποχών, βρισκόμενη σε ένα διαρκές αλισβερίσι και δημιουργώντας συνεχώς νέους συμμάχους αλλά και εχθρούς.

Η περίφημη ιστορία με τα κανάλια και τους «καναλάρχες» που προσπάθησε να ευνοήσει αλλά και το γεγονός πως πλέον εξάγουμε σκάνδαλα ως τη μακρινή Βενεζουέλα αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Όταν όμως το επίσημο κράτος φτάνει στο σημείο να επιτεθεί ασκώντας σωματική βία σε διεθνείς ποδοσφαιριστές της πιο επιτυχημένης και δημοφιλούς ομάδας στη χώρα σημαίνει πως η μπάλα έχει χαθεί. Και πως η κυβέρνηση αυτή είναι έτοιμη ακόμη και να προκαλέσει ένα πρωτοφανές ξέσπασμα γηπεδικής βίας μόνο και μόνο για να προωθήσει τα συμφέροντά της.

ΠΗΓΗ Liberal.gr