ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ

 

Ο δυνατός της πιάτσας δεν χρειάζεται να δώσει εντολή. Αυτό θέλω. Έτσι το θέλω. Ούτε να σκεφτεί τι πρέπει να γίνει και πώς να γίνει προκειμένου να περάσει το δικό του. Τα λαμόγια στην ΕΠΟ ή στη ΓΓΑ, στον αθλητικό δικαστή ή σε μια άλλη ΠΑΕ, γνωρίζουν τι θα κάνουν για πάρτη του μεγάλου.

Να μιλήσω συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι κάποια πράγματα στην Ελλάδα δεν αλλάζουν ποτέ. Κάποτε, λοιπόν, κοτζαμπάσης στο χώρο και χωρίς αντίπαλο ήταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Του τηλεφωνούσε ο έτσι π.χ. από την ΕΠΟ ή την (προ σούπερ ληγκ) ΕΠΑΕ:
- Καλημέρα, κύριε Γιώργο…

Η καλημέρα ήταν μετά τις 2 το μεσημέρι διότι ο καπετάνιος κάθε βράδυ ξενυχτούσε. Αντί για καλημέρα ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έριχνε επιτόπου στον συνομιλητή του τίποτα καντήλια.

«Ωχ!...» σκεπτόταν ο λαμόγιος πρόεδρος. «Μήπως έκανα καμία μαλακία…, μήπως με πήρε πρέφα για κάτι πονηρό που έκανα στα μουλωχτά…» αναρωτιόταν ο λαμόγιος.

- Τι έχεις μαζί μου, κύριε Γιώργο…, εγώ σε πήρα να σου πω τα ευχάριστα. Καθάρισα να πάρεις τσάμπα τον Μαραγκό από τον Πανιώνιο. Κι εσύ μου μιλάς άσχημα…

Τον άκεφο συνεχίζει να κάνει ο καπετάν Γιώργης. Και ξανά μανά κατεβάζει καντήλια. «Είμαι στις ανάποδές μου, ρε…, τέλος πάντων, κανόνισε την ιστορία με τον Μαραγκό και μετά τα λέμε…» ξηγιότανε ο Βαρδινογιάννης και γκουπ έκλεινε το τηλέφωνο στον άλλονα.

Έτσι που λες. Δεν θα σκεφτεί ο ισχυρός της πιάτσας τι κινήσεις θα φτιάξει για να μειωθεί π.χ. η ποινή ποδοσφαιριστή της ομάδας του. Πως θα αλλάξει την κατάθεσή του ένας μπάτσος, ο παρατηρητής διαιτησίας κ.α. Το λαμόγιο ποστάτο σ’ αυτή ή την άλλη θέση θα πράξει σχετικώς.

Σιγά που κοτζάμ Σωκράτης Κόκκαλης, όταν έγινε αυτός επικυρίαρχος του παιχνιδιού, μετά τον Βαρδινογιάννη, που θα σταματήσει να σκέφτεται για τις επιχειρήσει του για να χάσουν το μεροκάματό τους τα αξιότιμα λαμόγια της πιάτσας.


Διαβάστε ακόμα:

Η ΒΡΩΜΟΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ