ΠΟΣΟΙ ''ΑΝΔΡΕΣ'' ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΩΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

 

Ο προσδιορισμός του φύλου έχει απασχολήσει τον αθλητισμό από το μακρινό 1966. Την επταετία 1959 – 1966 όταν οι σοβιετικές αθλήτριες αδελφές Ταμάρα και Ιρίνα Πρες είχαν πετύχει 26 παγκόσμια ρεκόρ κατακτώντας τέσσερα χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Ρώμης και του Τόκιο το 1960. Το φύλο τους είχε από την αρχή αμφισβητηθεί αλλά το άχυρο που έσπασε την πλάτη της καμήλας ήταν η ανακοίνωση της ΔΟΕ ότι στους Ολυμπιακούς του Μεξικού θα υπάρχει έλεγχος φύλου. Θιγμένες οι αδελφές Πρες το 1966 αποσύρθηκαν από τον αθλητισμό.
Ανάλογα θιγμένη δήλωσε η βρετανική αυλή όταν το 1976 στους Ολυμπιακούς του Μοντρεάλ ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχει έλεγχος φύλου σε όλες τις αθλήτριες. Στην βρετανική ομάδα ιππασίας μετείχε η πριγκίπισσα Αννα. Αρχικά προτάθηκε η εξέταση να γίνει με τα χρωμοσώματα, το παλάτι συνέχισε να είναι θιγμένο και η πριγκίπισσα Αννα έγινε η μόνη αθλήτρια που δεν εξετάστηκε για τον καθορισμό του φύλου της.

Η σημαντικότερη υπόθεση φύλου στον επαγγελματικό αθλητισμό και συγκεκριμένα στο τένις ήταν της τενίστριας Ρενί Ρίτσαρντς. Γεννημένος το 1934 ο Ρίτσαρντ Ράσκιντ σπούδασε οφθαλμιατρική και ήταν ένας καλός ερασιτέχνης τενίστας. Το 1975 αποφάσισε να αλλάξει φύλο και σαν γυναίκα έκανε αίτημα στην επαγγελματική ομοσπονδία του τένις να πάρει μέρος στο US Open του 1976.

Με την σύμφωνη γνώμη των top τενιστριών της εποχής, περιλαμβανομένης της φεμινίστριας Μπίλι Τζιν Κινγκ, η ομοσπονδία απέρριψε το αίτημα περνώντας κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο οι συμμετέχουσες έπρεπε να περάσουν τεστ χρωμοσώματος για να βεβαιωθεί το φύλο. Η Ρίτσαρντς ήταν αδύνατον να περάσει το τεστ, δεν μπόρεσε να μετάσχει στο τουρνουά και προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο...

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ του κειμένου του Αντώνη ΠΑΝΟΥΤΣΟΥ στο liberal.gr