ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥΣ

 

Ας την πούμε Ημέρα Σπύρου Λούη τη σημερινή. Δεν το βρίσκω καθόλου περιττό να τον θυμηθούμε με την ευκαιρία ότι σα σήμερα, 12 Ιανουαρίου, πριν από 145 χρόνια γεννήθηκε ο ολυμπιονίκης του μαραθωνίου δρόμου στους Α’ ολυμπιακούς αγώνες της σύγχρονης εποχής. Ο θρυλικός Σπύρος Λούης.

Έχει ξεκαθαρίσει σήμερα ποια ήταν τα δεδομένα της μεγάλης μάχης στον Μαραθώνα, εκεί όπου οι Έλληνες, συγκεκριμένα οι Αθηναίοι, έδειξαν την κλάση τους ως πολίτες και οπλίτες.

Λέμε «μεγάλης» μάχης διότι νίκησαν οι λίγοι τους πολλούς. Ακόμα, διότι πήγε περίπατο ο μύθος ότι οι Πέρσες ήταν αήττητοι. Επίσης, διότι η νίκη ένωσε τους Έλληνες και ανέβασε στα ύψη το ηθικό τους.

Για τους Πέρσες ο Μαραθώνας δεν ήταν πρωτεύουσας σημασίας μάχη. Αυτοί ήθελαν να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και το είχαν πετύχει.

Τέλος πάντων, οι Αθηναίοι αποκρούουν τους εχθρούς στον Μαραθώνα και ο ημερόδρομος «γίνεται... Λούης», να έρθει όσο γίνεται πιο γρήγορα στο Φάληρο, να ενημερώσει σχετικά. Πρόλαβε να πει «Νενικήκαμεν...» και έπεσε ξερός, πέθανε.

Ναι, από τον Σπύρο Λούη γεννήθηκε η λαϊκή έκφραση «Έγινε λούης...». Έγινε καπνός, δηλαδή. Έτρεξε πολύ γρήγορα, εξαφανίστηκε.

Άστοχο. Όπως αρκετά τα νεοελληνικά. Τι σχέση, ωρέ πατριώτες, έχει ο Σπύρος Λούης με τη γρηγοράδα, με την ταχύτητα! Ωρέ, άσχετοι, στον μαραθώνιο κέρδισε, δεν ήταν σπρήντερ, ούτε 400σάρης, 800σάρης. Ο Λούης δεν ήταν καν αθλητής, απλά κάθε μέρα έκανε προπόνηση ως... ταχυδρομικός υπάλληλος. Γι' αυτό προτιμήθηκε να λάβει μέρος στον μαραθώνιο δρόμο

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ BULLYING ΑΠΟ ΤΟ... ΘΥΡΟΤΗΛΕΦΩΝΟ