Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΕΚΛΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Δημήτρης Βικέλας. Ποιος είναι αυτός; Μη ρωτάς εμένα. Κωστής Παλαμάς, ένα άλλο όνομα, αυτό λέει κάτι; Σίγουρα κάτι έχεις ακούσει. Σπύρος Σαμαράς; Κι αυτός ένας άλλος μεγάλος Έλληνας. Έχουν μια σχέση αυτοί οι τρεις.

Ο Βικέλας είναι ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και από τους πρωτεργάτες της αναβίωσης των ολυμπιακών αγώνων και της πρώτης διοργάνωσης το 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Πνευματικός άνθρωπος. Ευρωπαίος. Κοσμοπολίτης. Με υψηλή παιδεία. Έγραψε το “Λουκή Λάρα”, ένα μυθιστόρημα που άνοιξε το δρόμο στη νεοελληνική πεζογραφία.

Γράφουμε δυο λόγια, όχι περισσότερα, για τον Δημήτρη Βικέλα, με αφορμή ότι γεννήθηκε σα σήμερα 15 Φερβουαρίου, το 1835. Όταν μπλέχτηκε με τα “διοικητικά” του αθλητισμού σχεδόν εγκατέλειψε τη λογοτεχνία. Καταγωγή από την Βέροια, γόνος ονομαστής οικογένειας εμπόρων με δραστηριότητα την Οδησσό, γεννήθηκε στην Σύρο και από τεσσάρων χρονών έζησε στο Ναύπλιο και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Βικέλας επέλεξε τον μεγάλο Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά να γράψει τους στίχους για τον Ολυμπιακό Ύμνο, τον Ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης δική του επιλογή, για τη μελοποίηση του Υμνου, είναι ο μουσουργός Σπύρος Σαμαράς, που βρισκόταν στο Μιλάνο κι έγραφε όπερες.

Ο λόγιος Δημήτρης Βικέλας πέθανε το 1908 (φώτο, στο κέντρο καθιστός.

Διαβάστε ακόμα:

ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ