ΟΤΑΝ ΤΟ 0-1 ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΓΙΝΕ 6 - 1 ΤΗΣ ΑΕΚ!

 

Η ΑΕΚ κατέκτησε το νταμπλ το 1939 και χρειάστηκαν άλλα 39 χρόνια για να επαναλάβει μιά τέτοια επιτυχία, να σηκώσει την ίδια σαιζόν πρωτάθλημα και κύπελλο. Οι προληπτικοί που πάντα λαμβάνουν υπ' όψιν την απόκρυφη δυναμική των αριθμών και άλλων... μαγικών συγκυριών, περίμεναν η νταμπλούχα ΑΕΚ του 1978 να ξαναπάρει το νταμπλ το 2017.

Το 1978, σα σήμερα 17 Μαϊου, η ΑΕΚ δεν γνώρισε απλά τη διπλή χαρά πρωταθλήματος και κυπέλλου, αλλά και την αποθέωση όταν κατανίκησε στη Φιλαδέλφεια με 6-1 τον Ολυμπιακό. Σε ημιτελικό κυπέλλου Ελλάδος. Αξίζει να θυμηθούμε εκείνη τη ματσάρα εποχής όπου παιζόταν ποδόσφαιρο ποιότητας, όχι μονάχα από μία ομάδα.

Γήπεδο κατάμεστο με μπερδεμένους στις κερκίδες τους οπαδούς των δύο ομάδων, αεκτζήδες και ολυμπιακούς. Αμέτρητοι ήταν οι όρθιοι θεατές στη Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ με προπονητή τον μακαρίτη Τσικ -Τσαϊκόφσκι έχει στην τσέπη κατά 90% το πρωτάθλημα, τότε όλα τα ματς κυπέλλου ήταν νοκ - άουτ, όχι με ρεβάνς.
Προηγείται ο Ολυμπιακός με τον Σπενς στο 13. Ένας Ολυμπιακός που βίωνε τη φθορά του, με πολύ καλούς παίκτες, όμως χωρίς ισορροπία αγωνιστική. Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο για τους παικταράδες της ΑΕΚ, Παπαϊωάννου, Νικολούδη, Μπάγεβιτς, Βιέρα, Μαύρο, Τάσο...

Ποδόσφαιρο συναρπαστικό από την ΑΕΚ. Με εμπνεύσεις, με τακτική, με φάσεις ατελείωτες, με ενέργειες που ξεκινούσαν από τα πλάγια, από τον άξονα, ό,τι ποδοσφαιρικό, ό,τι μπαλαδόρικο να το χαίρονται τα μάτια σου και να αιχμαλωτίζεται στη μνήμη σου, να το θυμάσαι για ημέρες.

Δυο λεπτά μετά το 0-1 ο Μπάγεβιτς ισοφαρίζει (φωτό) και στο 19 ο Μαύρος κάνει το 2-1. Το ημίχρονο τελειώνει 3-1 με γκολ του Τάσου. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να αντιδράσει μετά το 6-1, αλλά δεν τα κατάφερε. Όλοι, και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ανεγνώρισαν την ανωτερότητα της ΑΕΚ.

Νεκροταφείο στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού μετά το 6-1, ξέφρενο πανηγύρι οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που περίμεναν να μάθουν τι έγινε στην Θεσσαλονίκη.Την ίδια ώρα, στον άλλον ημιτελικό έπαιζαν στου Χαριλάου Άρης - ΠΑΟΚ. Το ματς στην παράταση! Τελικά ο Ορφανός έκανε το 0-1 και προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου ο ΠΑΟΚ. Άλλη ματσάρα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 στον τελικό που έγινε στο Καραϊσκάκη. Όποτε, άλλωστε, συναντιόντουσαν τότε οι δύο δικέφαλοι έβλεπες μπάλα. Χόρταινες ποδόσφαιρο.


Διαβάστε ακόμα:

ΔΩΡΟΔΟΚΗΘΗΚΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΕΥΡΩΠΗΣ;