ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΤΣΑΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Ποδόσφαιρο, η πιο μεγάλη και η πιο φτηνή λαϊκή διασκέδαση στον πλανήτη. Και το σινεμά, βέβαια. Δυο προϊόντα βιομηχανοποιημένα, που παράγονται σύμφωνα με απόλυτα επιχειρηματικές προδιαγραφές. Καραμπινάτος καπιταλισμός κατ’ επιταγήν του φιλοθεάμονος κοινού. Δεν γίνεται διαφορετικά.
Απόψε ξεκινάνε οι ματσάρες στην κορυφαία διοργάνωση, ανάμεσα στις εταιρείες. Στο champions league της Ευρώπης, άλλο έργο είναι τα τουρνουά των εθνικών ομάδων. Γιατί, όμως, τούτο το ευρωπαϊκό show καταγράφει τόσο υψηλές επιδόσεις; Γήπεδα τίγκα και φράγκα ατέλειωτα από τα έσοδα της τηλεόρασης και τα πακέτα των πολυεθνικών που παριστάνουν τους ''χορηγούς''. Επειδή το θέαμα είναι χολυγουντιανό. Και τα νούμερα όλο ανεβαίνουν.

Το 1955 δημιουργήθηκε το ψευτοδημοκρατικό κύπελλο Ευρώπης με τις πρωταθλήτριες κάθε χώρας. Μια ακόμα, αυτή ποδοσφαιρικού χαρακτήρα, εκδήλωση κοινωνικού τύπου στο όνομα της προσπάθειας να ξεχάσουν οι χώρες τον πόλεμο και τις διαφορές τους. Ναι, αλλά ήταν μια δουλειά με δικαίωμα συμμετοχής και ομάδων της πλάκας. Χαμηλού κόστους. Από πρωταθλήματα ερασιτεχνικά, προσκοπικά.

Το έργο εξελίχθηκε στο οικονομικό θαύμα με το champions league, από το 1992. Πρώτα με 16 κλαμπ μετά από προκριματική διαδικασία, στη συνέχεια με 24 και πλέον με 32. Από 4 ομάδες απ’ ευθείας δίνουν Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία. Πολύ σωστά!

Ο κόσμος θέλει να παρακολουθεί μεγάλο ποδόσφαιρο. Ποιοτικό και συναρπαστικό. Με δράση ασταμάτητη και στα 90. Να ξεσηκώνει τον άλλον από την πολυθρόνα, όχι το ματς να λειτουργεί όπως ένα υπνωτικό χάπι.

Ε, αυτό δεν γίνεται με παικτάκια στις ομάδες που δεν μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά σε υψηλό επίπεδο. Τέλος πάντων, με ομάδες ανίκανες να κάνουν μπίζνες στο χώρο. Γίνεται μόνο με τους καλύτερους, δηλαδή τους πιο ακριβούς ποδοσφαιριστές και προπονητές στην πιάτσα. Συμβόλαια του κλαμπ με βεντέτες των γηπέδων που ζηλεύουν διάσημοι ηθοποιοί και ροκ σταρ.

 

Διαβάστε ακόμα:

ΟΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΓΙΑΞ