Η ΠΑΡΘΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

 

Σα σήμερα 6 Νοεμβρίου, το 1960, ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έλαβε μέρος σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Έπαιξε το πρώτο του ματς στο κύπελλο πρωταθλητριών. Αντίπαλος κάποια Σπαρτάκ Χράντετς της Τσεχοσλοβακίας, που σήμερα μάλλον δεν υπάρχει στο χάρτη.
Ο Ολυμπιακός ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που δηλώθηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στο τέταρτο στη σειρά κύπελλο πρωταθλητριών, τη σαιζόν 1958-59. Είχε κληρωθεί με την τουρκική Μπεσίκτας και παραιτήθηκε. Το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες δεν επέτρεπε την ομαλή διεξαγωγή των δύο παιχνιδιών του Ολυμπιακού και της τουρκικής ομάδας, η οποία προκρίθηκε άνευ αγώνων.

Την επόμενη σαιζόν, πρωταθλητής μετά από 7 χρόνια ο Παναθηναϊκός, με προπονητή πάλι τον Άγγλο Χάρυ Γκαίημ, με τον οποίον είχε πάρει το προηγούμενο πρωτάθλημα, το 1953, κληρώνεται με την ρουμανική CCA, τη σημερινή Στεάουα Βουκουρεστίου, η οποία αποσύρεται. Έτσι η ελληνική ομάδα χωρίς αγώνες προκρίνεται στο β' γύρο και κληρώνεται με την Χράντετς. Έτσι στην Ιστορία γράφτηκε ότι ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που πήρε την πρωτιά έξω από τα σύνορα.

Πρώτο ματς εκτός, ο Παναθηναϊκός δέχεται γκολ στο 88 και χάνει 1-0. Στη φώτο ο τερματοφύλακας Μιχάλης Βουτσαράς χάνει τη μπάλα στη φάση και σκοράρει ο Τσέχος σέντερ-φορ Σόνκα. Με διαιτητή Σέρβο ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τους Βουτσαρά, Τζουνάκο, Λινοξυλάκη, Ανδρέου, Νεμπίδη, Πιτυχούτη, Θεοφάνη, Δομάζο, Παπαεμμανουήλ, Μπενάρδο, Πανάκη. Στον επαναληπτικό, στη Λεωφόρο, το ματς τελείωσε 0-0, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε, η Σπάρτακ Χράντετς στο γ' γύρο έπεσε στην Μπαρτσελώνα (1-1 και 0-4).

Να, τι έγραψε για το ματς της ευρωπαϊκής πρεμιέρας ελληνικής ομάδας η σοβαρή εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα ''Η Ομάδα'':
Κάτω από τον μολυβένιο ουρανό της Βοημίας, έντεκα παιδιά με πράσινες φανέλες άφησαν, στο γήπεδο του Χράντετς Κράλοβε, τον χαιρετισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου στο τσεχοσλοβακικό. Για τους φιλάθλους της μικρής βοημικής πόλεως η εντύπωση από τη γνωριμία με τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό έμεινε πολύ ζωηρή. Επί 89 λεπτά οι φίλαθλοι αυτοί έβλεπαν μια ευκίνητη, τεχνική, δυνατή και άκαμπτη ομάδα να τους έχη αφαιρέσει κάθε ελπίδα νίκης της δικής τους πρωταθλήτριας. Τόσο που, όταν ένα λεπτό πριν απ’ το τέλος η νίκη έρριξε ξαφνικά την εύνοιά της στη Σπάρτακ, οι άνθρωποι αυτοί να μην πιστεύουν σχεδόν στο αποτέλεσμα.

Έντεκα τριφύλλια πάνω στο χορτάρι του Χράντετς, που κινούντο σε δαιμονιώδη ρυθμό, έχουν αιχμαλωτίσει τις σκέψεις των Τσέχων φιλάθλων για τη ρεβάνς των Αθηνών. Ο φόβος για τον αποκλεισμό της τσεχοσλοβακικής πρωταθλήτριας, ύστερα από το φτωχό 1-0 του Κράλοβε και την άριστη εμφάνιση του Παναθηναϊκού, απλώθηκε σε σεβαστές διαστάσεις.

Μπροστά σε 18.000 θεατές άρχισε ένας αγώνας που άξιζε πολλά και που για το ελληνικό ποδόσφαιρο ιδιαίτερα στάθηκε σαν ευκαιρία μιας τιμητικής διεθνούς προβολής...(Υπάρχει συνέχεια...).

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΠΑΙΚΤΕΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ