ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

 

Σήμερα λένε ότι ο ΠΑΟΚ, δηλαδή ο Ιβάν, έχει φτιάξει παραρτήματα. Ελέγχει ΠΑΕ, ομάδες που δεν κάνουν πρωταθλητισμό και τις ''χρησιμοποιεί'' έτσι κι αλλοιώς. Να κάθονται σούζα στον ΠΑΟΚ και να κόβουν βαθμούς από τους αντιπάλους του. Παλιά ιστορία αυτή. Ε, αφού πήρε πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, έχει και χαρτωμένο μεγαλομέτοχο, μάλλον ήταν απίθανο να μην του χρεώσουν παραρτήματα. Όπως στο πρόσφατο παρελθόν είχε συμβεί με τον Ολυμπιακό, πρώτα του Κόκκαλη και μετά του Μαρινάκη.

Είπαμε. Παλιά ιστορία μου, αμαρτία μου, που ξεκίνησε με πρώτο διδάξαντα τον Παναθηναϊκό του Βαρδινογιάννη. Και λόγω της παραρτηματοποίησης άλλων ομάδων, όχι μόνον του ΟΦΗ, έπαιζε το λεγόμενο φαινόμενο «Βαρδινογιαννισμός». Τι ήταν πραγματικά αλήθεια και τι φαντασία δεν θα το γράψει η Ιστορία. Και στο φινάλε, ποια είναι η ουσία του πράγματος; Να έχουν να λένε κάποιοι, μόνο για να δυσφημούν, να ρίχνουν λάσπη στην ομάδα που παίρνει το πρωτάθλημα.

Ο αποδυτηριάκιας είναι υπέρ των παραρτημάτων, για να μπούμε κατ’ ευθείαν στην ουσία του θέματος. Των επίσημων, των ''νόμιμων'' παραρτημάτων. Καθαρά πράγματα. Καθαρές δουλειές. Επειδή είναι αναγκαία η λογική και η πρακτική των παραρτημάτων στο πρωτάθλημα. Επειδή ωφελεί και την μεγάλη ομάδα και την μικρή. Και επειδή στους αιώνες των αιώνων η μεγάλη ομάδα θα είναι πάντα μεγάλη, δηλαδή θα ακολουθείται από μπούγιο οπαδών, και η μικρή ό,τι κι αν κάνει θα έχει περιορισμένο κοινό. Μιλάμε για τον κανόνα, όχι τις εξαιρέσεις.

Οι Έλληνες, όμως, επειδή είναι λεχρίτες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν με υγεία μια δημιουργική σχέση «παραρτηματική» ανάμεσα σε δυο ομάδες διαφορετικού μεγέθους. Κι όταν λέω «Έλληνες» αναφέρομαι σε κάποιον κόσμο οπαδών.

Η Μπάγερν Μονάχου γιατί κυριαρχεί στην Γερμανία και σταθερά πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη; Επειδή έχει παραρτήματα. Σχέσεις ουσίας κι όχι συνουσίας μ’ άλλες ομάδες. Ακόμα, αν χρειαστεί και με σχεδόν ισότιμες ομάδες της μπουντεσλίγκα. Γιατί να μη βοηθήσει π.χ., όπως έχει βοηθήσει, ακόμα και την Ντόρτμουντ, προκειμένου να διατηρηθεί σε υψηλό βαθμό το πρωτάθλημα; Γιατί να κρύβει δόλο και βρωμιά αν π.χ. οι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός βοηθούσαν οικονομικά τον Παναθηναϊκό; Ένας ακόμα ανταγωνιστής στο κυνήγι του τίτλου ευνοεί την εμπορικότητα του πρωταθλήματος, που είναι το πρώτο ζητούμενο.

Μούσμουλα είναι όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι ο Ολυμπιακός π.χ. και ο Παναθηναϊκός, η κάθε ομάδα, είναι της πλάκας ιστορία αν δεν υπάρχει πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει, ρε, κανένας Ολυμπιακός π.χ. και καμιά ΑΕΚ χωρίς πρωτάθλημα.

Δίνω, λοιπόν, εγώ η μεγάλη ομάδα έναν περισσευούμενο παίκτη μου, ο οποίος είναι περιουσία μου και ποντάρω στην εξέλιξη του, στην μικρή ομάδα, όχι τόσο για να την βοηθήσω, όσο να πάρει παιχνίδια ο δικός μου παίκτης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μικρή ομάδα θα παραδίδει μαθήματα στο τσατσιλήκι. Θα κάθεται να χάνει από εμένα και θα βαράει επιλεκτικά άλλες ομάδες σύμφωνα με τις παραγγελιές μου.

Είμαι πρόεδρος της όποιας μεγάλης ομάδας και θα παίζω σπαθί με την μικρή ομάδα που την έχω υπό την ''προστασία'' μου. Επειδή δεν το θέλω νεκροταφείο πτωμάτων το πρωτάθλημα. Επειδή δεν είμαι σουλτάνος και γιουσουφάκια οι ομάδες με τις όποιες νταραβερίζομαι.


Διαβάστε ακόμα:

ΘΕΛΩ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ, ΟΧΙ ΤΙΣ ΦΤΗΝΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ