ΟΙ ΟΠΑΔΙΚΕΣ ''ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΕΣ'' ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥΣ

 

Η Θύρα 7, οι οργανωμένοι του Ολυμπιακού είναι μια οικογένεια με τους Delije, τους οργανωμένους του Ερυθρού Αστέρα. Έχουν ''αδελφοποιηθεί'' Έλληνες και Σέρβοι οπαδοί των δυο ομάδων. Θέλουν τη νίκη απόψε στο γήπεδο, και οι μεν και οι δε, αλλά δεν πρόκειται να βριστούν, να πλακωθούν. Οι αποδοκιμασίες στους παίκτες του Ολυμπιακού, με το που θα έρχονται σε επαφή με τη μπάλα, θα γίνουν. Άλλο αυτό.

Άλλο η ομάδα, άλλο η Θύρα των οπαδών της. Άλλο ο κομουνισμός, άλλο το ΚΚΕ. Ο κομουνιστής είναι ιδεολόγος, πιθανόν να μην εκφράζεται από το κόμμα. Κομουνιστικά κόμματα, άλλωστε, υπάρχουν μπόλικα στην Ελλάδα.

Άλλο η ομάδα, κι άλλο η ΠΑΕ σήμερα του Μαρινάκη, χθες του Κόκκαλη, αύριο κάποιου άλλου. Άλλο η ομάδα, άλλο η φανέλα, που είναι ιδέα, θρησκεία, έρωτας, κι άλλο ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος είναι περαστικός, χθες αλλού, αύριο με κάποια άλλη φανέλα. Για τον οπαδό, στο γήπεδο παίζει η ομάδα, η φανέλα της, όχι ο ποδοσφαιριστής. Δεν υπάρχει αυτός. Υπάρχει μονάχα για να αγωνιστεί για τη νίκη της ομάδας, όχι για πάρτη του.

Ο 30χρονος Γερμανός, Βόσνιος στην καταγωγή, Μάρκο Μαρίν, έπαιξε επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε οκτώ (αρ.8) ομάδες πριν έρθει στον Ολυμπιακό. Σήμερα με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα θα είναι αντίπαλος. Στο ρόστερ του Αστέρα Σερβίας είναι ο Κάνιας από τον ΠΑΟΚ, ο Γκαρσία από τον Άρη, ο Μπεν από τον Ολυμπιακό. Προπονητής ο πρώην του Πανιωνίου Μιλόγεβιτς, που έπαιξε μπάλα σε Γιάννινα, Καλαμάτα, Παναθηναϊκό, Απόλλωνα, Ηρακλή.

Παίζει ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ με τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου και παρέα με τους φανατικούς Σέρβους οπαδούς είναι οι γάβροι. Οι οργανωμένοι παοκτσήδες είναι ίδια... οικογένεια με τους χούλιγκαν της Παρτιζάν Βελιγραδίου. Οι αδελφοποιητοί.

Δεν υπάρχει καμιά αδελφοποίηση, όμως. Υπάρχει το κυρίαρχο ''συναίσθημα'' της αντιπαλότητας που χαρακτηρίζει τον οπαδό. Δεν είναι τόσο υπέρ της δικής του ομάδας, όσο ενάντια εκείνης που έχει οριστεί αντίπαλος από την Ιστορία. Η αντιπαλότητα τρέφει τον οπαδό, όχι η αγάπη στην ομάδα του.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ; ''ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ'' ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ!