ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟ

 

Ο Παναθηναϊκός, λέει, είναι μεγάλη ομάδα. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί μια... άλλη αίσθηση, μια άλλη έννοια περί του μεγάλου, του μεγαλείου. Ο Παναθηναϊκός υπάρχει περισσότερο από εκατό χρόνια κι ακόμα δεν έχει γήπεδο. Με ποια, λοιπόν, λογική θεωρείται μεγάλος; Μεγάλος σύλλογος.

Μεγάλο όνομα πράγματι διαθέτει ο Παναθηναϊκός, και είναι ο Νο 2 λαοφιλής στη χώρα, όμως ακόμα παραμένει άστεγος. Η Λεωφόρος δεν είναι δική του. Αν ήταν, τότε γιατί έχει φύγει, γιατί δεν παίζει σ' αυτό το... μουσειακής μόνο αξίας γήπεδο;

Ούτε της ΠΑΕ, ούτε του ερασιτέχνη είναι το γήπεδο της Λεωφόρου. Εκτός κι αν το πάμε με το κόλπο της χρησικτησίας. Τόσα χρόνια, από την εποχή των βαλκανικών πολέμων παίζω εδώ, άρα είναι δικό μου. Και επειδή δεν υπήρχε κάποιος άλλος να το διεκδικήσει, το έκανε νταηλίκι δικό του ο Παναθηναϊκός.

Σαν τον τσομπάνη που βόσκει τα γίδια του σε κάμπο, τον γεωργό που καλλιεργεί κάποια στρέμματα και λέει στον δικαστή ότι βρήκε το χωράφι από τον προπάππου του, άρα του ανήκει.

Γιατί κοτζάμ Παναθηναϊκός δεν έφτιαξε δικό του γήπεδο. Σύλλογος καμάρι της Ελλάδος, από τον οποίον πέρασαν βαρειά ονόματα της εθνικής οικονομίας. Μια ζωή τη βγάζουν με μερεμέτια (φώτο). Επειδή είμαστε της πλάκας. Αυτοί είμαστε. Προχειρολόγοι. Αρπακολλατζήδες. Ό,τι αρπάξουμε. Κράτος και κοινωνία που τη βγάζουμε με λόγια.

Δεν υπάρχει ομάδα χωρίς το δικό της γήπεδο. Και το γήπεδο είναι της ομάδας δουλειά, όχι υποχρέωση του κράτους. Το γήπεδο είναι της ομάδας το σπίτι. Ο οίκος της. Η έδρα της. Η βάση της. Ο ναός της. Για ποια θρησκεία μιλάνε στην Ελλάδα ότι είναι η ομάδα τους, όταν σχεδόν καμιά δεν έχει αποκτήσει το δικό της γήπεδο, το δικό της ναό.

Διαβάστε ακόμα:

ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ, ΧΑΡΑ ΣΤΑ ΠΑΤΖΑΚΙΑ ΜΑΣ!