Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

 

Δεν έχουν σταματήσει να αυτοχαρακτηρίζονται οι γεννήτορες του ποδοσφαίρου. Σπαστικό αυτό με τους Άγγλους. Ότι αυτοί έφτιαξαν το παιχνίδι, κι αυτοί το διέδωσαν στον κόσμο. Ότι το σύμπαν είχε άγρια μεσάνυχτα από μπάλα και λόγω Αγγλίας άπαντες πρωτοέμαθαν όλοι να την κλωτσάνε.

Στην Ευρώπη και την Ασία, την Αμερική και την Αφρική, σε κάθε γωνία της γης, οι πάντες έμαθαν το ποδόσφαιρο από κάποιους Άγγλους. Από Άγγλους σιδηροδρομικούς εδώ, Άγγλους στρατιωτικούς εκεί, Άγγλους κληρικούς, Άγγλους τουρίστες, Άγγλους ερευνητές, Άγγλους φιλάνθρωπους, Άγγλους πειρατές.

Γράφω τούτεςς τις αράδες με αφορμή ότι σα σήμερα 24 Οκτωβρίου, το 1857, όταν ακόμα η Ελλάδα δεν ήταν ολόκληρη, δεν είχε απελευθερωθεί εντελώς, στην Αγγλία ιδρύεται το πρώτο στην Ιστορία φουτμπώλ κλαμπ, η Sheffield (φωτο). Το παλαιότερο αθλητικό σωματείο στον κόσμο.

Να σου πω και το άλλο το φοβερό για την ποδοσφαιρική κι όχι μόνον βρετανική αλαζονεία. Μέχρι και τη δεκαετία του ’80 οι άνθρωποι, σε πείσμα των αποτελεσμάτων της εθνικής τους ομάδας και τους αποκλεισμούς τους, τις αποτυχίες τους στα Ευρώ και τα μουντιάλ, αυτοί θαρρούσαν ότι είναι η πρώτη δύναμη στον κόσμο. Και δεν κρυβόντουσαν με τη συμπεριφορά τους, με τα λεγόμενα τους, τα γραφόμενα τους.

Ποια Βραζιλία και Αργεντινή, Γερμανία και Ιταλία. Η Αγγλία είναι η Νο1. Έτσι το ένοιωθαν. Και αρνούνταν να ασχοληθούν ενημερωτικά, πληροφοριακά με το πρωτάθλημα της Ισπανίας και της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου. Όλα αυτά τα ξεπερνούσαν σε μονόστηλο. Τελικά, χρειάστηκαν κάποια χρόνια για να προσγειωθούν στην πραγματικότητα.

Διαβάστε ακόμα:

ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΟΙ