Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΠΡΙΝ 150 ΧΡΟΝΙΑ

 

Ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνει κάποιος στην ιστορική πληροφορία ότι σα σήμερα 30 Νοεμβρίου, το 1872, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας. Αγγλία – Σκωτία χωρίς γκολ το αποτέλεσμα, άσχετο αυτό. Θαρρώ πως παρουσιάζει ενδιαφέρον να ακούσουμε τι λένε σήμερα για ένα τόσο πασίγνωστο και διαδεμένο πράμα. Πως το φαντάζοταν στα γεννητούρια του.

Η δική μου πρώτη σκέψη είναι ότι το ποδόσφαιρο το είχε ανάγκη ο άνθρωπος, οι ανθρώπινες κοινωνίες. Δεν υπάρχει άλλη απάντηση για να εξηγήσει το άπλωμα του ποδοσφαίρου σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το γιατί το αγκάλιασαν λαοί με διαφορετικές κουλτούρες και καταγωγές.

Μην παρασυρόμαστε από τις φιγούρες της εικόνας. Το πως ήταν ντυμένοι οι ποδοσφαιριστές στη βρεφική ηλικία του παιχνιδιού. Και όλοι μαζί στη διεκδίκηση της μπάλας, χωρίς οργάνωση και τακτική αγωνιστική. Βεβαίως είναι χθεσινή η γέννηση του ποδοσφαίρου. Τι είναι μια απόσταση ενάμισυ αιώνας; Μια στιγμή είναι, μία κουκίδα στην αιωνιότητα του χρόνου.

Είναι, όμως, κάτι καινούργιο το ποδόσφαιρο; Όχι, βέβαια! Τίποτα δεν είναι καινούργιο. Τίποτα δεν γεννιέται από το τίποτα. Πάντα το ''καινούργιο'', το ''άγνωστο'' στον καιρό του είναι απλά μια συνέχεια προηγούμενου, που κυκλοφορούσε στην καθημερινότητα των ανθρώπων με άλλη μορφή. Μέσα, λοιπόν, στην πραγματικότητα πιθανότατα να είναι οι ιστορικοί και οι επιστήμονες παρελθοντολόγοι οι οποίοι ισχυρίζονται πως ''μπάλα'', ίσως με κουρέλια ή κρανία, παιζόνταν και προ Χριστού, ασφαλώς με ''κανονισμούς'' διαφορετικούς σε σύγκριση με τους σημερινούς. Κι όχι σε γήπεδα, ούτε μπροστα σε θεατές.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΒΟΛΕΥΕ ΤΟ 2-2 ΤΟΤΕΝΑΜ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ