ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ''ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ'' ΚΑΙ ''ΓΡΙΕΣ''

 

Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα η οποία περισσότερο από κάθε άλλη είναι σήμερα διαφορετική σε σύγκριση πριν από έναν αιώνα. Γεγονός. Βλέπεις αεροφωτογραφία π.χ. του 1930 της Βιέννης και του Λονδίνου, της Στοκχόλμης και του Παρισιού, και σε σύγκριση με το σήμερα τούτες οι μεγαλουπόλεις ελάχιστα διαφέρουν από το παρελθόν τους.

Αντίθετα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη του σήμερα δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση με την πρωτεύουσα και τη λεγόμενη συμπρωτεύουσα, όπως αυτές ήταν πριν 50 και 100 χρόνια.

Οι αράδες με αφορμή ότι σα σήμερα 12 Δεκεμβρίου, το 1930, θεμελιώθηκε το γήπεδο του ΠΑΟΚ, του Συντριβανιού το έλεγαν. Φοβερά πράγματα. Δύο χιλιάδες παοκτσήδες πάλευαν εθελοντικά να κτίσουν το γήπεδο και παράλληλα έπαιρναν μέτρα ασφαλείας για να το προστατεύσουν από τις δολιοφθορές ηρακλειδέων και αρειανών. ''Γριές'' και ''σκουλήκια'' έκαναν ζημιές αν δεν τους έπαιρναν πρέφα οι τσιλιαδόροι των παοκτσήδων.

13-12-19παοκ1 

Ο ΠΑΟΚ φτιάχτηκε από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες, κι όχι μόνο, το 1926, και η Τούμπα με έξοδα της ΓΓΑ κτίστηκε σε δυο χρόνια, το 1958 και το 1959, σε χώρο που δώρισε η οικογένεια Δεδέογλου. Το προηγούμενο γήπεδο του ΠΑΟΚ, αυτό του ''Συντριβανιού'', ήταν σε χώρο του υπουργείου εθνικής αμύνης, που στη συνέχεια απαλλοτριώθηκε για να εγκατασταθεί η Θεολογική Σχολή και η πανεπιστημιούπολη.

Στη μια φώτο, από ματς στο γήπεδο Συντριβανιού, του οποίου ο θεμέλιος λίθος μπήκε στις 12 Δεκεμβρίου 1930 παρουσία του στρατηγού διοικητή Θεσσαλονίκης Γονατά, του δημάρχου Βαμβακά και χιλιάδων παοκτσήδων.Στην άλλη φώτο, η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ που για τελευταία φορά έπαιξε τη σαιζόν 1958-59 στο ''Συντριβάνι'' (Από αριστερά, όρθιοι): Κουϊρουκίδης, Καρατζάς, Κεμανίδης, Ραπτόπουλος, Καλαμακίδης, και Πετρίδης, (και καθιστοί) Γιαννέλος, Κιουρτζής, Νικολαϊδης, Πρόγιος, Συμεωνίδης.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ''ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΑΘΟΣ'' ΤΟΥ ΤΣΙΜΙΚΑ