ΕΤΣΙ ΒΓΗΚΕ Η ΒΡΙΣΙΑ ''ΓΑΒΡΟΣ'' ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

 

Τον αποκαλείς ''γάβρο'' και δεν τρέχει κάστανο. Ο αντίπαλος οπαδός τον λέει έτσι απαξιωτικά, περιφρονητικά, όμως ο... γάβρος δεν ενοχλείται. Μη λησμονούμε ότι κυκλοφορεί εφημερίδα για τους οπαδούς του Ολυμπιακού που λέγεται ''Γάβρος''. Το ίδιο και οι βαζέλοι, έχουν αποδεχθεί το παρατσούκλι. Τι ομάδα υποστηρίζεις, ρωτάς κάποιον και σου λέει Είμαι βαζέλος, Είμαι γάβρος.

Δεν έχει απαντηθεί ακόμα πως και πότε ο οπαδός του Ολυμπιακού βαπτίστηκε ''γάβρος'', βεβαίως κοροϊδευτικά, αλλά στη συνέχεια ''νομιμοποιήθηκε'' η βρισιά. Στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Πειραιά την περασμένη Τετάρτη έγινε η παρουσίαση βιβλίου που έγραψε ο παλιός παράγοντας του Εθνικού Πειραιά Λάζαρος Κουτούβαλης. Παρών στην εκδήλωση ο δημοσιογράφος Γιώργος Αρκουλής, οπαδός της Εθνικάρας, ο οποίος σε κείμενο του στο zougla.gr περιλαμβάνει απόσπασμα του βιβλίου, όπου αναφέρεται το ιστορικό της γέννησης του ''γάβρου'':

«(…) Είναι Κυριακή μεσημέρι και στις 3 στο Καραϊσκάκη παίζει ο Ολυμπιακός με την ΑΕΚ. Πέντε ψαράδες από το Τουρκολίμανο έχοντας ανεβάσει πάνω στο πεζοδρόμιο που είναι επί της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου σε πανέρια τα ψάρια που πουλάνε, περιμένουν πελάτες. Καθένας τους διαφημίζει φωνάζοντας ό,τι διαθέτει «έλα οι γόπες», «εδώ τα μελανούρια», κλπ.

Ξαφνικά από το βάθος του δρόμου αριστερά, σκάει ένα μπουλούκι με καπέλα, κασκόλ, σημαίες όλα κόκκινα-άσπρα και κινείται στη λεωφόρο να περάσουν το Σκιστό, να κατεβούν τη Τζαβέλλα και να καταλήξουν στο Καραϊσκάκη. Μόλις φτάνουν μπροστά στα πανέρια με τα ψάρια, ο Μιχάλης, που μέχρι εκείνη την στιγμή φώναζε «έλα οι σπάροι», τώρα αρχίζει να φωνάζει «έλα ο γαύρος» και να δείχνει με τα δυο του χέρια το μπουλούκι. Ο διπλανός τού λέει «τι έγινε ρε Μιχάλη; Τρελάθηκες; Σπάρους πουλάς, που είναι ο γαύρος;».

Ο Μιχάλης όμως συνεχίζει να φωνάζει και με τα δυο του χέρια δείχνει τους Ολυμπιακούς που περνάνε από μπροστά του. Οι πέντε ψαράδες του Τουρκολίμανου είναι εθνικοί και μπήκαν αμέσως στο νόημα. Και όλοι μαζί άρχισαν να φωνάζουν «έλα ο γαύρος», ενώ με τα δύο τους χέρια έδειχναν το μπουλούκι που βάδιζε προς το Σκιστό.

Εκείνη τη μέρα έγινε η ''βάφτιση'' των Ολυμπιακών σε όλο τον Πειραιά, στο Τουρκολίμανο, στον Προφήτη Ηλία, στην Τζαβέλλα, στο Νέο Φάληρο. Δεν άκουγες τίποτ’ άλλο από το «εθνικάκι» και «οι γάβροι». Το περιστατικό μαθεύτηκε αμέσως σε όλο τον Πειραιά και άρχισαν να μαζεύονται πολλοί φίλαθλοι στα δύο καφενεία «ΕΘΝΙΚΟΝ» και «ΕΛΛΑΣ».

Ο εθνικάκιας συγγραφέας παραλείπει να αναφέρει το πότε ακριβώς συνέβη το γεγονός, το οποίο βέβαια δεν είναι σίγουρα εκείνο που πράγματι στάθηκε η αφορμή να αρχίσουν οι αντιολυμπιακοί να αποκαλούν ''γάβρους'' τους ολυμπιακούς.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΕΘΑΝΕ Η ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΛΑΝΙΑΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ