ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΤΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ

 

Έγινε παοκτσής; Θα πεθάνει παοκτσής. Τέρμα και τελείωσε. Έτυχε να κολλήσει στον Ολυμπιακό; Μια ζωή θα ‘ναι γάβρος, δεν θα αλλάξει και τη Δεύτερα Παρουσία. Την βρίσκει με τον Παναθηναϊκό; Αυτή είναι η καλύτερη ομάδα. Έτσι πάει. Μοναδική αγάπη η ΑΕΚ για τον αεκτζή. Ο Άρης για τον αρειανό. Ο Πανιώνιος για τον πανιώνιο.

Γιατί, όμως, ο οπαδός δεν αλλάζει ομάδα; Τον απογοητεύει, τίποτα αυτός. Η ομαδάρα είναι τσίρκουλο, δεν καταλαβαίνει ο οπαδός. Υποφέρει, βλέπει ότι η ομάδα δύσκολο να γίνει όπως την θέλει, εκεί αυτός. Δεν την βγάζει από την καρδιά του, διότι είναι η αγαπημένη του ομάδα.

Κάποια στιγμή, πιθανότατα, η επιλογή κόμματος να πάει περίπατο. Ακόμα κι αν είχε προκύψει συνειδητά, με κριτήρια ιδεολογικά, όχι ευκαιριακά. Γιατί μετακινείται και ρίχνει στην κάλπη άλλο ψηφοδέλτιο, όχι εκείνο που τον... αντιπροσωπεύει κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, ταξικά; Μιλάει το προσωπικό συμφέρον. Η αγωνία του αύριο.

Ο ποδοσφαιρικός οπαδισμός, να το πούμε πιο σωστά η οπαδική τοποθέτηση σε ποδοσφαιρική ομάδα, χαρακτηρίζεται από ολοκληρωτικό ''ρομαντισμό''. Επειδή η σχέση οπαδού με την ομάδα που θα του... κληρώσει είναι ολότελα συναισθηματική. Θρησκευτικής υπόστασης. Γιατί, όμως; Γιατί ο οπαδός είναι αμετακίνητος;

Ακόμα και αν η ομάδα είναι κατώτερη των απαιτήσεων του οπαδού, ο δεσμός μαζί της είναι δια βίου. Μέχρι θάνατο. Γιατί; Επειδή, θαρρώ, η ομάδα για τον οπαδό είναι ένα δικό του «φάντασμα», μόνο δικό του. Άσχετο ότι την ίδια ομάδα την ακολουθούν κι άλλοι. Ο καθένας στην ομάδα του ακουμπάει πνευματικά, ιδεαλιστικά αυτά που υποτίθεται τον εκφράζουν. Και τα πιστώνει στην ιστορική ατζέντα της ομάδας, της δικής του ομάδας.

Αν ρωτήσεις οπαδό γιατί είναι μ’ αυτήν την άλφα ομάδα, θα σου δώσει την ίδια απάντηση που θα εισπράξεις από οπαδούς δέκα... άλλων ομάδων. Τι σημαίνει αυτό;

1. Μια ομάδα την ακολουθούν οπαδοί για... διαφορετικό λόγο.
2. Για τον τον ίδιο λόγο συνεχίζουν να είναι οπαδοί... διαφορετικών ομάδων.

Τι θα πει «Γιατί είναι μ’ αυτήν ή άλλη ομάδα;» Παράλογη ερώτηση. Και η όποια απάντηση συγκρούεται μετωπικά με τη λογική. Γιατί αγαπάει, πονάει, ευχαριστιέται μ' αυτήν κι όχι μια άλλη ομάδα; Γιατί, έτσι! Αυτή είναι η απάντηση με... αλήθεια. Γιατί έτσι!!! Επειδή μ’ αυτήν την ομάδα έχει αναπτύξει μια ψυχική, μια ιδεατή επικοινωνία και καλύπτει μια χαρά το κενό. Ποιο κενό; Αυτό που κουβαλάει ο κάθε άνθρωπος.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ ΑΤΖΕΝΤΗΔΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ