ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ

 

Στην Ιστορία έχει καταγραφεί οριστικά και αμετάκλητα το γιατί ο πατριάρχης του Ολυμπιακού αθώωσε τον Παναθηναϊκό για τη δωροδοκία ποδοσφαιριστών του Ηρακλέους. Η περιβόητη ''Υπόθεση Λουλουδιών''. Μέλος της πενταμελούς δικαστικής επιτροπής ο Γιώργος Ανδριανόπουλος (1903-1980), ο συνιδρυτής του Ολυμπιακού, ο οποίος υπήρξε ποδοσφαιριστής, ο αρχηγός της ομάδας την εποχή των αδελφών Ανδριανοπουλαίων, βουλευτής, υπουργός και δήμαρχος Πειραιά.

Γλυτώνει τον υποβιβασμό ο Παναθηναϊκός, αφού βρέθηκε ένοχος στα δικαστήρια, με την απαλλακτική ψήφο του ''ποδάρα'', αυτό ήταν το παρατσούκλι του Ανδριανόπουλου όταν έπαιζε μπάλα. Ο εισηγητής της υπόθεσης ήταν υπέρ της ενοχής του Παναθηναϊκού, ο Ανδριανόπουλος υπέρ της απαλλαγής του και το κατηγορούμενο σωματείο γλύτωσε με ψήφους 3-2.

Την είχε κάνει τη βρωμοδουλειά ο Παναθηναϊκός, επί προεδρίας Αποστόλου Νικολαϊδη (1896-1980), αλλά δεν είχε τα άντερα ο δικηγόρος Ανδριανόπουλος να κάνει την κηδεία του αιώνιου αντιπάλου. Γιατί; Λέγεται ότι ο ίδιος είχε πει:

-  Δεν πήγαινε η καρδιά μου να πέσει ένα τόσο ιστορικό σωματείο. Άλλωστε, με ποιόν θα παίζαμε αν γινόταν κάτι τέτοιο, με τον Εθνικό μόνο να κόβουμε 50 εισιτήρια ;...

Ήταν, λένε, και η προσωπική σχέση με τον άλλον πατριάρχη, αυτόν του Παναθηναϊκού, ο οποίος υπήρξε αθλητής και ποδοσφαιριστής της ομάδας του.

Μαλακίες! Άλλος ήταν ο λόγος γιατί ο Ανδριανόπουλος, τότε, Δεκέμβριο του 1975, με την καθοριστική του ψήφο κράτησε τον Παναθηναϊκό στην Α΄ εθνική. Κάθε ιστορικό γεγονός που επανέρχεται, διότι δεν ξεχνιέται, με τα χρόνια και τους καιρούς αντιμετωπίζεται κριτικά με μάτι και σκέψη διαφορετική. Έτσι και την αθώωση του Παναθηναϊκού σήμερα οφείλουμε να τη δικαιολογήσουμε με άλλη σκοπιμότητα.

Ο λαός στην Ελλάδα έχει ένα γονιδιακό κόλλημα ότι αδικείται. Και αρνείται να κρίνει με καθαρό μυαλό. Καχύποπτος δεν έχει καλές σχέσεις με δικαιοσύνη, εντιμότητα, υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια. Αν τιμωρούνταν ο ΠΑΟΚ για την υπόθεση της Ξάνθης, οι παοκτσήδες θα ξεσηκώνονταν ενάντια στην κυβέρνηση. Δεν παίζει η εφαρμογή του νόμου, παίζει ότι η απόφαση είναι κατά του ΠΑΟΚ. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός σε πανικό άλλαξε το νόμο.

Ο Ανδριανόπουλος το 1975 δεν ψήφισε υπέρ του Παναθηναϊκού, αλλά για να αποφύγει η τότε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή τις οδομαχίες και τις αλητείες των βαζέλων. Όπως ο Μητσοτάκης δεν τροποποίησε τη νομοθεσία για πάρτη του ΠΑΟΚ, αλλά για να γλυτώσει από την οργή των παοκτσήδων. (Στη φώτο, από τον διακοπέντα αγώνα Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού, Μάρτιο του 2019)