ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

 
Κερδίζει μετάλλιο ή κύπελλο και το παραδίδει στην Παναγία ή στον άγιο τάδε. Υπόσχεση είναι αυτή του πρωταθλητή και δεν γίνεται να μην την εκπληρώσει. Το να αφιερώσει κανείς τη νίκη στην Παναγία το καταλαβαίνω, αν θαρρεί πως του έδωσε δύναμη να πετύχει το ρεκόρ, να ανέβει στο βάθρο. Το περίεργο είναι να παραδώσει το μετάλλιο, όχι ακριβώς στην ίδια την Παναγία, αλλά σε μια εικόνα της θαυματουργή που βρίσκεται σε μοναστήρι του Αγίου Όρους. Σε μια εικόνα από τις εκατοντάδες Παναγίες της ορθοδοξίας.

 

Τι, άραγε, να το κάνει το χρυσό ή μπρούτζινο μετάλλιο η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας; Για να κάνει θαύματα, Παναγία είναι, θαρρώ δεν χρειάζεται κάποιο έπαθλο αθλητή, πιθανότατα ντοπαρισμένου. Στο φινάλε, και τα πιο χλιδάτα μετάλλια σήμερα στη τράμπα άντε να πιάνουν ένα σακί καρπουζόσπορους, δεν είναι διαμάντια στέμματος. Και πού κολλάει η θρησκεία και η αγάπη στον Χριστό, στην Παναγία, ακόμα η προσωπική προτίμηση σε κάποιο άγιο, σε κάποιο ξωκλήσι;

 

Χωρίς παρεξήγηση και καμιά διάθεση αντιπαράθεσης αδυνατώ να συλλάβω το νόημα της ενέργειας πιστών, οι οποίοι δεν περιορίζονται να προσκυνούν τις εικόνες, αλλά και να ακουμπάνε κοσμήματα, χρυσαφικά, ό,τι άλλο πολύτιμο και κάποιας χρηματικής αξίας. Περίεργο. Ακαταλαβίστικο. 
Στο ντέρμπυ είχαν κερδίσει οι εικονολάτρες. Έχασαν, τελικά, την ευκαιρία να σηκώσουν την κούπα  οι εικονομάχοι. Και με την ήττα τους, έχασε ο χριστιανισμός και την πνευματικότητα του. Μια θρησκεία με βαθύτατο πνευματικό περιεχόμενο έγινε πάγκος λαϊκής αγοράς.
Επανέρχομαι στο συγκεκριμένο θέμα μας, με σπέσιαλ δημοσιογραφική πληροφορία. Μετά την ενέργεια του πρωταθλητή να δώσει το μετάλλιο του στη Μονή Βατοπεδίου, ατάκα και επιτόπου στη Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους άρχισαν να παραδίδονται μαθήματα καράτε. Η δε Μονή Εσφιγμένου έχει στα σκαριά σχολή Ζίου- Ζίτσου, με ειδικό άνθρωπο από την Ιαπωνία, γνώστη των πολεμικών τεχνών και μελετητή των Σαμουράι. Όχι θα έμενε πίσω το μοναστήρι των περισσότερο ακραίων χριστιανών, των ταλιμπάν της χριστιανοσύνης, όταν όλα τα άλλα μοναστήρια τους έχουν στη μαύρη λίστα και δεν έχουν σταματήσει να σκέπτονται ποτέ θα τους ξεφορτωθούν. 
 
Πρωταθλητές θα βγουν από τα μοναστήρια, μάλιστα αν λάβει κανείς υπ' όψιν ότι στους στίβους αγωνιζόμενοι οι καλόγεροι θα έχουν σίγουρα τη βοήθεια του μεγαλοδύναμου.