ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ CAS!

 

Διαμαρτύρεται η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επειδή παρέμεινε η ποινή της αφαίρεσης 7 βαθμών για την πολυμεταχειρισμένη ιστορία της πολυϊδιοκτησίας και την εμπλοκή της στην εξαγορά της ΠΑΕ Ξάνθης. Έχει δίκιο η πλευρά του ΠΑΟΚ, αφού επί της ουσίας δεν δικάστηκε από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία απλά αποδέχθηκε την καταδικαστική εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Το ερώτημα είναι πλέον αν, τελικά, ο ΠΑΟΚ θα καταφύγει στο CAS, όπως διαρρέει, κι αν θα δικαιωθεί στο διεθνές όργανο επίλυσης αθλητικών διαφορών.

Κατ' αρχήν, δεν γίνεται κουβέντα αν πράγματι άνθρωπος με την άλφα ή τη βήτα σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη έτσι ή αλλοιώς απέκτησε τον ελέγχο στο πακέτο μετοχών άλλης ΠΑΕ. Αυτό το αποφάσισαν δικαίως ή αδίκως τα αρμόδια όργανα. Η ΕΕΑ, η πειθαρχική της διοργανώτριας του πρωταθλήματος και η εφέσεων της ομοσπονδίας.

Να σημειωθεί ότι στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες τέτοιο όργανο σαν την ΕΕΑ δεν υφίσταται. Τι θα πει Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού; Ένα ανέκδοτο είναι σε κράτος όπου το ποδόσφαιρο και κάθε άλλη επιχείρηση αθλητικής δραστηριότητας λειτουργούν με υγεία και σεβασμό στους κανονισμούς. Για την FIFA, όμως, και την UEFA έχει γίνει αποδεκτή η ''θεσμική'' λειτουργία της ελληνικής ΕΕΑ.

Επανερχόμαστε στο ερώτημα. Ποια τύχη έχει ο ΠΑΟΚ στο CAS. Μήπως ρισκάρει, μάλιστα και πολύ χοντρά, αν τελικά ο ΠΑΟΚ ζητήσει δικαίωση εκτός Ελλάδος;

Αν δικαζόταν στην Ελλάδα επί της ουσίας, δηλαδή by the book, πιο σωστά τυπικά, για το αδίκημα της πολυϊδιοκτησίας, τότε το πιθανότερο θα ήταν να απαλλαγεί ο ΠΑΟΚ. Με συνέπεια να διασυρθεί η κυβέρνηση η οποία για να αποφύγει τον υποβιβασμό η ΠΑΕ του Ιβάν Σαββίδη άλλαξε πραξικοπηματικά το νόμο. Να μην ισχύει η ποινή του υποβιβασμού, αλλά να πέφτει στα μαλάκα με αφαίρεση βαθμών.

Δεν μπήκε, λοιπόν, στην ουσία της κατηγορίας σε βάρος του ΠΑΟΚ η εφέσεων με συνέπεια να παραμείνει η ποινή-χάδι αλλά και να μην αχρηστευθεί η χειρουργικού τύπου κυβερνητική παρέμβαση υπέρ του ΠΑΟΚ.

Ποιος είναι ο κίνδυνος στο CAS; Το συγκεκριμένο δικαστήριο- που έχει καταδικάσει ΠΑΕ για πολυϊδικτησία- να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης ΠΑΟΚ-Ξάνθης. Δεν είναι σίγουρο αυτό, αλλά δεν αποκλείεται. Και έχει κάθε δικαίωμα το CAS να εξετάσει την υπόθεση με τρόπο που απέφυγαν να κάνουν η πειθαρχική της souper league και η εφέσεων της ΕΠΟ. Στην περίπτωση που το CAS κάνει τη χάρη να δικάσει τον ΠΑΟΚ επί της ουσίας και τον βρει ένοχο, η ποινή δεν θα είναι χρηματικό πρόστιμο, ούτε αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα. Θα είναι υποβιβασμός.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΞΑΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ