ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ''ΓΑΒΡΟΥΣ'' ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

 
Τελικά, θα σας πω εγώ τι υποψιάζομαι, μίλησε σχεδόν ψιθυριστά και συνωμοτικά στην παρέα ένας βαζέλος πάνω από 70 χρονών. Για ποιο λόγο οι αντιολυμπιακοί είχαν βαπτίσει απαξιωτικά «γάβρους» τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Επειδή ο γάβρος, όπως άλλωστε τα περισσότερα μικρά ψαράκια, κυκλοφορεί κατά κοπάδια. Πάνε, δηλαδή, όπου φυσάει ο άνεμος, όπου τους παρασύρει το κύμα. Όλοι μαζί, άρα δεν έχουν γνώση, άποψη, την τύφλα τους έχουν.
Και γιατί τον είπαν γάβρο τον οπαδό του Ολυμπιακού κι όχι π.χ. σαρδέλα;. Μη μου πεις επειδή ο γάβρος ζει μονάχα τρία χρόνια, η δε σαρδέλα φτάνει άνετα στα 15. 

 

Κατέληξαν, λέει, στον γάβρο διότι είναι το πιο γνωστό ψάρι σ’ όλες τις ελληνικές θάλασσες. Γαλαζοπράσινος στη ράχη του ο γάβρος, και στα πλευρά του, ενώ στην κοιλιά έχει χρώμα αργυρόλευκο. Στενόμακρο το σώμα του, καταλήγει σε δίλοβο πτερύγιο στην ουρά. Ρύγχος μακρύ και προεξέχει το κάτω σαγώνι. Άλλο χαρακτηριστικό του γάβρου το στόμα του, φτάνει μέχρι πίσω, στα μάτια του.

 

Να ξεφύγουμε από την καφενειακή πάρλα, άλλο αν έχει κι αυτή το γούστο της. Δεν υπάρχει αξιόπιστο ιστορικό στο θέμα. Κανείς δεν ξέρει γιατί λένε ''γάβρους'' τους ολυμπιακούς, πότε τους βάπτισαν έτσι και ποιος είναι ο νονός τους.
Διαβασε ακομα:

ΑΠΟ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΤΟΝ… ΤΡΑΜΠΙΣΜΟ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜE