ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΑΔΑ

 

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, για μια εικοσαετία αφεντικό στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, είχε πει μια κουβέντα που εξέφραζε τη… ρομαντική εποχή του δήθεν ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο ποτέ δεν ήταν γνήσια ερασιτεχνικό. Γι’ αυτό και ποτέ- ακόμα- δεν έγινε γνήσια επαγγελματικό. Μια ζωή κυκλοφορεί μπασταρδεμένα.

Τέλος πάντων, ο Βαρδινογιάννης που μέχρι να δραστηριοποιηθεί στον Παναθηναϊκό δεν είχε καμιά σχέση με το αντικείμενο, δεν τον έπαιρνε να εμφανιστεί ως επιχειρηματίας το 1979, με την μετατροπή των αθλητικών συλλόγων σε ανώνυμες εταιρείες. Είχε πει, λοιπόν, το εξής: ''Με τα λεφτά δεν κτίζονται οι ομάδες''.

Κι όμως! Χωρίς τα λεφτά δεν γίνεται να φτιάξει ομάδα αξιώσεων και απαιτήσεων καμιά ΠΑΕ.

Τι εννοούσε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης; Πως το κτίσιμο μιας ομάδας ανταγωνιστικής είναι υπόθεση αυστηρώς ''εσωτερική'' σε κάθε… σύλλογο. Μ’ άλλα λόγια η ομάδα να στηρίζεται σε παίκτες που βγαίνουν από τα σπλάχνα της. Μια ομάδα να μην περιμένει να υλοποιεί τους αγωνιστικούς στόχους της με αγορασμένους παίκτες. Με λεγεωνάριους.

Ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής σήμερα δεν είναι λεγεωνάριος, ούτε μισθοφόρος. Δεν προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κανέναν εργοδότη. Είναι ένας συνεπής και υποδειγματικός εργαζόμενος στη βιομηχανία του θεάματος. Δεν ταυτίζεται με την ανώνυμη εταιρεία, με τον μεγαλομέτοχο της και την οπαδική πελατεία. 
Ασφαλώς και χωρίς χρήματα, χωρίς επενδύσεις σε συγκεκριμένης αξίας ποδοσφαιριστές δεν κτίζεται ομάδα. Δεν φτάνουν, όμως, μόνο τα χρήματα, αν ξοδευτούν σε παίκτες ακατάλληλους. Ακριβούς, αλλά όχι απαραίτητους. Όχι σ' αυτούς που χρειάζεται το πλάνο της ομάδας. 
Στη φώτο, ο 32χρονος Αργεντινός παιχταράς μετά από δέκα χρόνια στην Μάντσεστερ Σίτυ επιστρέφει στο ισπανικό πρωτάθλημα..
Διαβαστε ακομα:

ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ