Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ… ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

 

Είναι γήπεδο ιστορικό, λένε. Καμιά αντίρρηση! Τόσο ιστορικό που προσφέρεται να γίνει χώρος μουσειακός, θα πει κάποιος ρεαλιστής με ρομαντισμό. Η κουβέντα για το πιο ιστορικό ποδοσφαιρικό γήπεδο στη χώρα μας. Με παρελθόν εκατό χρόνων, αλλά και καθόλου τιμητικό να έχει ακόμα παρόν και μέλλον. Το γήπεδο της Λεωφόρου, που ονοματίστηκε ''Απόστολος Νικολαίδης', αλλά έχει περάσει την ιστορική μνήμη ως ''Λεωφόρου'', επειδή βρίσκεται επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Τα εγκαίνια του αιωνόβιου γηπέδου έγιναν το 1922, σα σήμερα 8 Μαρτίου. Το πρώτο στο οποίο εγκαταστάθηκαν προβολείς, το 1938. Το πρώτο, επίσης, ελληνικό γήπεδο, με χορτάρι, το 1958. Σ’ αυτό έγινε ο πρώτος κλειστός αθλητικός χώρος, για μπάσκετ κ.α., ο λεγόμενος ''Τάφος του Ινδού'', χωρητικότητας 1.500 θέσεων.

Το οικόπεδο στους πρόποδες του Λυκαβηττού ήταν του δήμου Αθηναίων και η ιδιοκτησία δεν είναι ξεκάθαρη. Υποτίθεται ότι ανήκει στον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό από χρησικτησία ή επειδή παραχωρήθηκε δωρεάν από τον δήμο επί χούντας, το 1972.

Από τη δεκαετία του ’70 γίνονται σκέψεις και προτάσεις και σχέδια με στόχο την αναμόρφωση του χώρου ή την παραχώρηση του είτε στο δήμο είτε στο κράτος, σε συνδυασμό της μεταφοράς της έδρας του Παναθηναϊκού σ’ άλλη περιοχή. Και δεν προβλέπεται να σταματήσουν τα σχέδια, διότι είναι ντροπή για τον Παναθηναϊκό να στεγάζεται ακόμα στο… ιστορικό γήπεδο της Λεωφόρου.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ… ΜΕΣΑΙΕΣ ΠΟΡΤΕΣ