ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 
Χθες στον τελικό η Αργεντινή προηγήθηκε με κτύπημα πέναλτυ του Μέσι. Δεν έγινε κανένα πέναλτυ, όμως έτσι το είδε το κοράκι. Έτσι το ήθελε.
Ο απόλυτα πετυχημένος διαιτητής είναι όποιος καταφέρει μέχρι να τελειώσει το παιχνίδι να μην ασχοληθεί ουδείς μαζί του. Σα να μην υπάρχει στο γήπεδο. Όχι απλά να μη δώσει δικαιώματα, αλλά η παρουσία του να περάσει στο εντελώς ντούκου. Και, βέβαια, το απόλυτο ζητούμενο στον διαιτητή είναι μετά το τέλος της αναμέτρησης και οι δύο ομάδες να του σφίξουν το χέρι. Και να το εννοούν.
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Δεν υπάρχει ιδανική διαιτησία. Αλάνθαστη. Και με το var δεν εξαφανίστηκαν οι υποψίες, οι κατηγορίες. Το βλέπουμε και στα μεγάλα τουρνουά. Έχουν γίνει εγκλήματα. Προκλητικές διαιτησίες. Σκανδαλώδες. Τα κοράκια έκαναν το δικό τους πάρτυ.
Στο Κατάρ τα πήγαν καλά τα κοράκια. Αν βάλεις το μικροσκόπιο όλο και θα βρεις περιπτώσεις, όπου θα συμφωνήσεις για ''αλλοίωση αποτελέσματος''. Ακριβώς. Δεν είναι εκτός παιχνιδιού τα κοράκια. Προπονητές και ποδοσφαιριστές είναι μια φυλή. Οι διαιτητές είναι άλλη φυλή. Ξεχωριστή. Διαφορετική. Ανήκουν σ' άλλο κόσμο. Έχουν μια άλλη πνευματική προσέγγιση στο ποδόσφαιρο, καμία σχέση όπως το βλέπει ο θεατής, ο ποδοσφαιριστής, ο γιατρός του αγώνα, ο μασέρ, ο προπονητής.
Αδύνατον να μη γίνουν παρατράγουδα. Φαλτσοσφυρίγματα. Μέσα στο πρόγραμμα είναι και τα κανονικά χειρουργεία. Και τα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη μιας ομάδας. Τα μουντιάλ και τα ευρω, όπως και τα τσάμπιονς ληγκ δεν παίζονται σε περιβάλλον αλβανικό, δηλαδή ελληνικό, βαλκανικό. Οι μεγάλες ομάδες έχουν... κατανόηση! Αποδέχονται την αδικία. Επειδή είναι μέσα στο παιχνίδι. Είτε το κοράκι είναι «μιλημένο», είτε γιατί του ξέφυγε το «ανθρώπινο» λάθος. Κανένας Αλαφούζος, Μαρινάκης και σία δεν θα βγει να διαμαρτυρηθεί. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Σε στήνουν και κάνεις το κορόιδο. Αυτό είναι το έργο.
Μη βιαστείς να βγάλεις συμπέρασμα. Ότι η άλφα ομάδα προστατεύεται. Δεν είναι σίγουρο. Πιθανότατα ένα κλαμπ π.χ. από Αγγλία ή Γαλλία να σπρώχθηκε, αλλά στο επόμενο παιχνίδι να «φρεναριστεί». Τι συμβαίνει; Με τη διαιτησία γίνεται παιχνίδι, κάποιες φορές, σε κάποιες περιπτώσεις, στο όνομα των συμφερόντων της διοργάνωσης, όχι απαραίτητα με σημαδεμένη σκοπιμότητα. Όχι να αβαντάρουν, να υπομονεύσουν την πορεία μιας ομάδας.
Διαβαστε ακομα: