ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΒΡΗΚΕ ΦΩΛΙΑ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΩΝΑ

 

Το πιο δύσκολο. Να βρει κανείς την γυναίκα, με την οποία θα κολλήσει. Ζήτημα ζαριάς, χωρίς υπερβολή. Συμβαίνει να την δει, να την γουστάρει με χίλια, και να τα περνάει ονειρεμένα μαζί της, όμως εκτός γάμου. Μέσα στο κλουβί, αφού φορέσει το στεφάνι, βγαίνουν άλλα πράγματα, που δεν τα ήξερε, που δεν τα περίμενε.

Η κουβέντα για τον ''δικό μας'', έτσι το λένε οι ψευτοκουλτουριάρηδες δημοσιογράφοι, για κάποιον που πέρασε από ελληνική ΠΑΕ. Μαλακία. Κανένας προπονητής και ποδοσφαιριστής, ξένος και Έλληνας δεν είναι ''δικό μας'' ή μιας ομάδας ''δικός της''. Είναι εταιρείες και επαγγελματίες. Ο συναισθηματισμός γεννιέται μόνο στις διαπροσωπικές σχέσεις, τις  γκομενικές, τις φιλικές, τις επαγγελματικές. ''Δικιά μας'' νοιώθουμε και μια πόλη, επειδή μας αρέσει το τοπίο, κάποιες ομορφιές της, δεν δενόμαστε συναισθηματικά και με τον κόσμο της, γενικά κι αορίστως. Το ίδιο συμβαίνει στα ισορροπημένα άτομα, δεν ''παθαίνουν'' με την εξέδρα, με την ΠΑΕ, με το κόμμα.

Όσο για τη σχέση προπονητή και ΠΑΕ. Σήμερα ο επαγγελματίας μυρίζει λουλούδι στον μπαξέ, αύριο στέλνει μπόχα στη μύτη του μεγαλομετόχου. Πασίγνωστες καταστάσεις. Χρηματιστηριακού τύπου, limit up και limit down, σε λεπτή κλωστή ραμμένη η σχέση προπονητή και ομάδας- προέδρου - εξέδρας. Και την παρουσία του προπονητή την ορίζουν τα αποτελέσματα της ομάδας , αλλά και η πίεση της εξέδρας. Πάντα. Δεν ξέρεις τι ξημερώνει αύριο. Ποτέ δεν ξέρεις. Ποτέ δεν μπορεί κανείς να προβλέψει. Στο κωλοποδόσφαιρο η «χρηματιστηριακή» βελόνα από τη ζώνη του λευκού μεταπηδάει επιτόπου σ’ εκείνη του μαύρου, κι αντίθετα.

Ομάδα του μεγέθους Μπαρτσελώνα δεν κάνει κέφι κανέναν προπονητή. Σήμερα αυτόν, αύριο άλλον. Θέλει σύζυγο! Θέλει προπονητή για πέντε χρόνια, τουλάχιστον. Γιατί όχι και για μια δεκαετία. Έτσι είναι. Ομάδα παγκόσμια είναι η Μπάρτσα, οργανισμός διαπλανητικός, όχι καφενείο του ελληνικού πρωταθλήματος, να αλλάζει προπονητή κάθε λίγο και λιγάκι. Ποιος, λοιπόν, είναι αυτός που έχει τα προσόντα γαμπρού- προπονητή. Δεν είναι εύκολη η επιλογή. Λέω το άλλο. Δεν υπάρχουν άτομα στα μέτρα των απαιτήσεων των 10-12 παγκόσμιων ομάδων, έτσι όπως τις γιγάντωσε η σύγχρονη βιομηχανία του ποδοσφαίρου.

Να, γιατί το καλοκαίρι του 2017 ήλθε η σειρά και του Βαλβέρδε να κάτσει στην ηλεκτρική καρέκλα της Μπάρτσα. Απλά είχε κριθεί υποψήφιος γαμπρός, ότι είναι από σπίτι, με διπλώματα από Οξφόρδη και Χάρβαρντ. Ο Ισπανός Ερνέστος Βαλδέρδε γεννήθηκε το 1964, σα σήμερα 9 Φεβρουαρίου, είχε ανοίξει λογαριασμό στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δύο φορές ήρθε στον Ολυμπιακό, και επειδή είχε επιτυχία στο λιμάνι η πόρτα παρέμεινε ανοικτή. Όχι πια, όταν έφτασε τόσο ψηλά. Όχι από Μπαρτσελώνα να ξεπέσει σε ελληνική ομάδα.
Ο από τους κοντοπατριώτες του Βάσκους αποκαλούμενος ''μυρμήγκι'' Ερνέστος Βαλβέρδε παραλίγο, στο τσακ ήταν να υπογράψει στην ΑΕΚ επί εποχής Ντέμη Νικολαϊδη. Το 2007 απολύεται ο Φερνάντο Σάντος, άλλο ότι προς τα έξω βγήκε πως το διαζύγιο ήταν συναινετικό.
Ο Ίβιτς μέσα σ' αυτούς που πρότεινε στον Ντέμη για αντικαταστάτη του Πορτογάλου ήταν και ο Βαλβέρδε. Ο Ντέμης Νικολαίδης, πρώην ποδοσφαιριστής και πρώην λατρεμένος των οπαδών της ΑΕΚ, πέραν απ' όσα άκουγε για τον κάθε υποψήφιο, πριν συμφωνήσει, ήθελε να έχει μαζί του ένα “φιλικό” τετ-α-τετ. Μια συνάντηση “γνωριμίας” σε προσωπικό επίπεδο, π.χ. μια νυχτερινή έξοδο σε ρεστωράν. Έτσι ζήτησε να συναντηθεί με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Το ίδιο έκανε και με τον Φερέρ, αφού σούταρε τον Σάντος. 
Στο δείπνο με τον Βαλδέρδε παρών ήταν μόνο ο Ίβιτς. Δεν πήγε ο Ντέμης Νικολαϊδης διότι δεν του γέμιζε το μάτι ο Βαλβέρδε. Σα φάτσα, σα στήσιμο, σα σπρέχεν δεν του έκανε ο ψευτοβάσκος. Γι' αυτό στο προγραμματισμένο βράδυ δεν βγήκε μαζί του για φαγητό. Στη συνέχεια ο Νικολαϊδης το ξανασκέφθηκε, τον έψησε και ο Ίβιτς, και είπανε να πάρουνε στην ΑΕΚ τον Βαλβέρδε. Άργησαν μια μέρα, όμως!. Τον είχε κλείσει η Εσπανιόλ με την οποία ο Βαλβέρδε έφθασε τελικό ΟΥΕΦΑ. Από την Εσπανιόλ το 2008 το μυρμήγκι ήρθε στον Ολυμπιακό του Κόκκαλη και πήρε το νταμπλ. Ο Μαρινάκης τον πέτυχε ελεύθερο, απολυμένο από την Βυγιαρεάλ και στον Ολυμπιακό πήρε τα δυο πρώτα πρωταθλήματα του εφοπλιστή, 2011 και 2012. Μετά τον Ολυμπιακό ανέλαβε την Βαλένθια και το 2013 επέστρεψε στην Αθλέτικο Μπιλμπάο, όπου το 2001 είχε ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα, ως βοηθός. Και σήμερα ο Βαλβέρδε, δυο χρόνια μετά την απόλυση του από την Μπαρτσελώνα,  για φορά ακόμα ''επέστρεψε'' από την περασμένη σαιζόν στην Αθλέτικο Μπιλμπάο.
Διαβαστε ακομα:

ΑΔΕΛΦΙΑ ΖΕΙΤΕ, ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΕ